Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse vicepresident Pence "niet welkom in Palestina"

Volgens een hoge Palestijnse functionaris is de Amerikaanse vicepresident Mike Pence niet welkom in de Palestijnse gebieden tijdens zijn geplande bezoek later deze maand. De Amerikaanse regering waarschuwt om de gesprekken niet te laten ontsporen.

"We zullen hem niet ontvangen in de Palestijnse gebieden", zei Jibril Rajoub van de regeringspartij Fatah, een dag nadat de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem officieel had erkend als de hoofdstad van Israël. De controversiële beslissing heeft geleid tot woede en protesten in de bezette Palestijnse gebieden en tot een internationale veroordeling door wereldleiders.

Vicepresident Mike Pence zal naar verwachting later deze maand Israël bezoeken, met een stop in de Palestijnse stad Bethlehem. Het Witte Huis is niet opgezet met de Palestijnse houding. "Een terugtrekking uit de gesprekken werkt contraproductief", klinkt het. Pence blijft dan ook nog steeds van plan om de Palestijnse president Mahmoud Abbas te ontmoeten.

Derde intifada?

De beslissing van Trump om Jeruzalem te erkennen en op termijn de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv te verhuizen heeft het Israëlisch-Palestijnse conflict in vuur en vlam gezet. De Palestijnen zien bezet Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat. Trump zei dat hij "diep betrokken" blijft bij het vinden van een vredesovereenkomst, waarbij hij opmerkte dat de VS "een oplossing met twee staten zouden steunen als beide partijen ermee instemden". 

Maar volgens de Palestijnse president Mahmoud Abbas torpedeert Trump met zijn beslissing elke onderhandeling. Na een ontmoeting tussen Abbas en de Jordaanse koning Abdullah II volgde een gezamenlijke verklaring dat "elke maatregel die knoeit met de wettelijke en historische status van Jeruzalem ongeldig is" en een waarschuwing voor de "gevaarlijke" gevolgen van de verplaatsing van de ambassade.

Fatah, de partij van president Mahmoud Abbas, die met de Palestijnse Autoriteit voorlopig enkel de Westelijke Jordaanoever bestuurt, heeft alvast een klacht ingediend bij de VN-Veiligheidsraad en vraagt een veroordeling door de Arabische Liga. De rivaliserende Hamas-partij controleert vooral de Gazastrook en heeft deze vrijdag uitgeroepen tot een "dag van woede",  het begin van een nieuwe gewapende opstand of derde intifada.

Meest gelezen