Videospeler inladen...

Ivo Belet over brexit: "Ik ben blij dat ze weg zijn, ze waren een pain in the ass"

Europees Parlementslid Ivo Belet (CD&V) zegt in "De afspraak op vrijdag" dat hij "blij" is dat de Britten vertrekken uit de Europese Unie. "Eerst was ik er heel droevig om, maar nu ben ik eigenlijk wel blij: de Britten waren een pain in the ass." 

Volgens Belet is er dankzij de brexit al heel wat vooruitgang geboekt in dossiers die vroeger jaren aansleepten. "Over Defensie bijvoorbeeld, hebben we het afgelopen anderhalf jaar al meer vooruitgang geboekt dan de afgelopen dertig jaar samen", zegt Belet.

De Britten lagen in heel wat dossiers regelmatig dwars, en dat zal in de toekomst niet meer het geval zijn.

Paul De Grauwe zegt in "De afspraak om vrijdag" dat hij dit anderhalf jaar geleden al verklaarde, toen de Britten stemden voor een brexit. "Het creëert voor ons een waaier van mogelijkheden. De kostprijs van de Britten is veel hoger dan die voor ons." (lees in het bericht hiernaast wat De Grauwe toen zei over de brexit).

Belet: "Ik ben benaderd door het VK over de haven van Zeebrugge"

Volgens Ivo Belet probeert het Verenigd Koninkrijk op dit moment om Europa uit elkaar te spelen, om zo de beste brexit-deal in de wacht te slepen.

"Ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk contacteren individuele Europese parlementsleden met interessante voorstellen, om ze zo op te zetten tegen de rest van Europa", aldus Belet.

Hij werd ook al zelf benaderd, over de haven van Zeebrugge. "Het gaat dan over windmolenkabels bijvoorbeeld, of dossiers inzake energievoorziening."

"Op vlak van gas en energie weten ze dat wij kwetsbaar zijn, en dan bieden ze dingen aan." Op de vraag of het dan over interessante contracten gaat antwoordt belet: "Absoluut: en zo proberen ze parlementsleden van verschillende nationaliteiten tegen elkaar uit te spelen. Het is belangrijk om erbij te zeggen dat dit tot op vandaag nog niet gelukt is."

Meest gelezen