Videospeler inladen...

Doorbraak in brexit-onderhandelingen: "Voldoende vooruitgang om naar tweede fase te gaan"

Er is een belangrijke doorbraak geboekt in de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de brexit. Dat blijkt na een ultieme ontmoeting tussen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May. Juncker meldt dat er nu  begonnen kan worden aan de tweede fase van de onderhandelingen over de uitstap van het VK uit de EU.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had vanmorgen vroeg in Brussel een ontmoeting met de Britse premier Theresa May.  Over drie essentiële onderdelen van de brexit moest nog een akkoord worden gevonden: de rechten van de Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk na de brexit, de rekening die de Britten nog moeten betalen en een regeling voor de grens tussen Ierland (dat in de EU blijft) en Noord-Ierland (dat samen met de rest van het VK de EU verlaat). Vooral dat laatste dossier bleek een harde dobber.

Pas als over die onderdelen voldoende vooruitgang werd geboekt, zou op de Europese top van volgende week kunnen worden beslist of de tweede ronde van de brexit-onderhandelingen van start kan gaan. En er is nu effectief voldoende vooruitgang geboekt, zo verklaarden Juncker en May na hun ontmoeting. "We hebben de doorbraak die we nodig hadden", aldus Commissie-voorzitter Juncker. "Het waren moeilijke onderhandelingen voor de Europese Unie en voor het Verenigd Koninkrijk. Het resultaat is uiteraard een compromis", voegde hij er nog aan toe.

"Belangrijke engagementen om harde grens met Ierland te vermijden"

Ook over het grote struikelblok - de grens met Ierland - is er dus een doorbraak. "Het Verenigd Koninkrijk is belangrijke engagementen aangegaan om een harde grens te vermijden na de brexit", zei Commissievoorzitter Juncker. Theresa May vulde aan: "We garanderen dat er geen harde grens zal zijn in Ierland. De economische en constitutionele integriteit van het Verenigd Koninkrijk wordt behouden."

VRT-journalist Leen De Witte schetst de Ierse kwestie: "Noord-Ierland zal als deel van het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de Europese Unie behoren, terwijl Ierland gewoon in de Unie blijft. Niemand wil dat er opnieuw controles komen aan die grens, het gaat dan over de economische markt. Dus moeten op de Noord-Ierse markt dezelfde regels gelden als in Ierland, de Europese regels. Die regels op elkaar afstemmen kon maandag nog niet voor de Noord-Ierse unionisten, waarmee premier May een minderheidsregering vormt. Zij willen dezelfde regels voor heel Groot-Brittannië en dus geen uitzondering voor Noord-Ierland. Nu gaan ze akkoord met de deal. Ze hadden eigenlijk nog verder willen onderhandelen. Dat kan ook nog, want dit is een voorlopig akkoord en er is effectief nog heel veel werk."

Maar ondanks het vele werk dat kennelijk nog voor de boeg ligt, beschouwt de Europese Commissie dus dat er een doorbraak is en kan er worden overgegaan tot de volgende fase in de brexit-onderhandelingen. Het zijn de Europese lidstaten die daar volgende week op de Europese top formeel over gaan beslissen. In die volgende fase zal er onder meer gesproken worden over de toekomstige handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Het "joint report" van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie kunt u hier raadplegen. 

Wie betaalt de rekening van de brexit ?

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen