AFP or licensors

Duurste schilderij ter wereld "verworven" door Abu Dhabi

Na dagen verwarring is bekendgeraakt dat Abu Dhabi het schilderij “Salvator Mundi” heeft "verworven", het vorige maand voor 450 miljoen dollar geveilde schilderij van Leonardo da Vinci.  Het hangt binnenkort in het gloednieuwe Louvre Abu Dhabi.

Op een opgemerkte veiling bij Christie’s in New York ging onlangs een uiterst zeldzaam werk van Leonardo da Vinci, een voorstelling van Christus met als titel "Salvator Mundi", onder de hamer voor 450 miljoen dollar. Dat is het hoogste bedrag ooit voor een kunstwerk betaald op een veiling. De koper bleef onbekend.

Louvre Abu Dhabi meldt  nu op Twitter dat het ministerie van cultuur en toerisme het doek heeft "verworven". Dat nieuws wordt bevestigd door het veilinghuis Christie's.  Het gloednieuwe Louvremuseum van Abu Dhabi, ontworpen door Jean Nouvel en nog maar enkele weken geleden geopend, zal de 500 jaar oude “Salvator Mundi” tentoonstellen.  

Wil de echte koper opstaan?

Er was de voorbije dagen internationale verwarring over wie de dure aankoop had gedaan. The New York Times had het over een weinig bekende Saoedische prins Badr. Daarop kwam The Wall Street Journal met het nieuws dat die prins een stroman was van de kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman.

Volgens het persagentschap Reuters handelde prins  Badr in opdracht van Abu Dhabi. Het ministerie van toerisme wilde aan Reuters enkel bevestigen dat ze het doek hadden "verworven", niet dat ze het hadden "gekocht".

Meest gelezen