Videospeler inladen...

Elke woning in Vlaanderen krijgt een digitaal paspoort: de "woningpas"

Elke woning in Vlaanderen zal volgend jaar een "woningpas" krijgen, dat moet een digitale map zijn met daarin alle bouwvergunningen, energiecertificaten en andere documenten. Daarnaast zal ook elke woning een energielabel krijgen van A tot F, net zoals elektrische toestellen.

Drie jaar geleden sloot de Vlaamse regering het "energiepact 2050" samen met de bouwsector. De bedoeling hiervan is om woningen in Vlaanderen duurzamer en energiezuiniger te maken. Vandaag heeft de Vlaamse regering een tussentijdse evaluatie gemaakt en enkele nieuwe voorstellen goedgekeurd.

Zo zal elke woning in Vlaanderen in 2018 een "woningpas" krijgen, de Vlaamse regering noemt het zelf een "digitaal paspoort" met alle documenten over de bodem waarop de woning staat, vergunde werken enzovoort. Het gaat om alle attesten waarover de overheid beschikt.

Die woningpas kunnen ook potentiële kopers of huurders van een woning inkijken, zodat ze niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Huizen krijgen hetzelfde energielabel als koelkasten

In die woningpas zit ook het energiecertificaat van de woning, het zogeheten "EPC". Vandaag krijgt elke woning een label tussen nul en zevenhonderd, waarbij nul een zeer energiezuinige woning is.

Dat systeem zal veranderen: in de toekomst krijgen huizen op dezelfde manier een energiecertificaat als elektrische toestellen: van A tot F. (lees verder onder de foto.)

"Het EPC+ zal je een eenvoudig overzicht geven van de energie-efficiëntie van je woning, hoe je die kan verbeteren en wat elke afzonderlijke ingreep kost", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). "Met die concrete informatie, willen we meer mensen over de streep trekken om hun huis of appartement energie-efficiënter te maken."

Meest gelezen