Videospeler inladen...

Houdt Brussel een financiële kater over aan het missen van de EK-matchen?

Houdt ons land en dan vooral Brussel een financiële kater over aan de beslissing van de UEFA om enkele EK-matchen niet in Brussel te laten plaatsvinden? Volgens sporteconoom Trudo De Jonghe zal dat allemaal nogal meevallen. Hij ziet overigens het nut van het Eurostadion niet in. Ex-premier Yves Leterme (nu werkzaam bij de UEFA) hoopt dat het stadion er toch nog komt.

Een dag na de beslissing van de UEFA om enkele wedstrijden van het EK 2020 niet in Brussel te laten plaatsvinden, blijft het Eurostadion een van de gespreksonderwerpen in de media. Een van de vragen die daarbij gesteld worden, is: wat zullen de economische gevolgen zijn voor onze hoofdstad en ons land in het algemeen?

De Brusselse schepen Alain Courtois (MR) zag het gisteren al vrij somber in. We zullen 100 tot 120 miljoen euro aan inkomsten mislopen, berekende hij. Volgens sporteconoom Trudo De Jonghe (KU Leuven) is dat een overschatting. "Dat zijn typische fata-morganacijfers. We hebben daar al onderzoek naar gedaan en dan blijkt telkens die overschatting", zei De Jonghe in "De ochtend" op Radio 1.

De Jonghe vraagt zich af wat Courtois met die inkomsten bedoelt. "Inkomsten betekent omzet. Het gaat hier over winst maken. Want er zijn ook altijd kosten en dat vergeet men dan. De enige meeropbrengst zou zijn dat buitenlandse mensen naar hier komen die anders niet zouden komen en dan plaatsen invullen in de hotels die in die periode eigenlijk leeg zouden zijn. Men plakt daar dan een cijfer op zonder dat men dat berekent." De Jonghe verwijst ook naar het WK in Duitsland in 2006: "Toen schatte men de inkomsten op 2,5 tot 3 miljard euro. Uiteindelijk bleek dat maar 1 miljard te zijn. Het wordt altijd overschat."

"Bij de UEFA doen ze wat smalend"

Geen grote economische schade dus, denkt De Jonghe, maar wat met de imagoschade voor ons land? "Het is niet het einde van de wereld, maar ons land maakt wel een slechte beurt", weet ex-premier Yves Leterme (foto onder), tegenwoordig werkzaam bij de UEFA in de commissie financial fair play. "Men doet hier bij de UEFA wat smalend. Enerzijds dient ons land een kandidatuur in maar anderzijds hebben we nog niet eens een stadion en blijven we daar jaren aan een stuk onduidelijk over", zei hij in "De ochtend".

Het is het einde van de wereld niet, maar ons land maakt wel een slechte beurt.

Ex-premier Yves Leterme

Leterme ziet twee redenen voor het falende dossier van het Eurostadion: "een riskante keuze wat de locatie betreft" en een "constructiefout in ons federalisme". "We hebben veeleer met tegenwerkingsfederalisme te maken in plaats van met samenwerkingsfederalisme."

De keuze van de locatie is volgens Leterme de cruciale factor geweest. En hij wijst daarbij met een beschuldigende vinger naar Brussel. "Er was de mogelijkheid om het op andere plaatsen in Brussel te doen, maar dan kiest men om het net buiten het gewest te doen. En dan weet je dat je op vlak van vergunningen en procedures een bijkomend element van complexiteit hebt." Terwijl de besluitvorming sowieso al complex is, merkt hij op. Die bijkomende last zagen we in 2008 al in, aldus de ex-premier.

De Jonghe hoopt dat dat het "enige positieve aan heel dit verhaal" kan zijn,  "dat men hier nu toch iets gaat doen aan de manier waarop bouwplannen en dergelijke behandeld worden". "Ik zei twee jaar geleden al dat het stadion er nooit zou komen als de wetgeving niet zou veranderen."

"Geen nood aan Eurostadion"

Toch hoopt Leterme dat het Eurostadion er alsnog komt. Bouwheer Ghelamco heeft dat gisteren overigens nog eens benadrukt. "Ik hoop dat men doorgaat en ik denk dat ook. Want we hebben een acuut probleem met onze stadions, die verouderd zijn."

Sporteconoom De Jonghe ziet het Eurostadion echter liever niet komen. Hij vraagt zich af waarom ons land in godsnaam een nationaal stadion nodig heeft. "Duitsland en Nederland hebben dat niet. Roteer gewoon in je land en zorg dat de stadions daarna gebruikt worden."

Het Eurostadion is een witte olifant, een nutteloze constructie. Anderlecht heeft geen stadion met 60.000 zitplaatsen nodig.

Sporteconoom Trudo De Jonghe (KU Leuven)

Volgens De Jonghe heeft ons land geen nood aan een Eurostadion. "We hebben nood aan nieuwe stadions voor ploegen. Wat men nu zou bouwen, is een witte olifant, zoals dat heet: een constructie die door de Rode Duivels gebruikt zou worden en dan zoekt men een ploeg die in dat stadion kan spelen. Anderlecht zou daar dan moeten spelen, maar Anderlecht heeft geen stadion van 60.000 mensen nodig, maar van 40.000 of zo. Dus eigenlijk bouwt men een nutteloze constructie." De Jonghe zou het geld veel liever naar de - kleine - clubs afzonderlijk zien gaan.

"Hij heeft een goed punt", reageert Leterme. "Als je de financiële huishouding van de topclubs doorneemt, zie je dat dat volwassen groeiende bedrijven zijn. En onderaan de piramide zie je de clubs die met vrijwilligers moeten werken en dan is het bijzonder moeilijk om alles financieel rond te krijgen." Desalniettemin, vindt de ex-premier, moet een land of stad die zich kandidaat stelt het heel goed aanpakken en ervoor zorgen dat je goede kansen hebt tot op het einde.

(lees voort onder de foto)

Met het Koning Boudewijnstadion kun je niets doen. Dat is een aftandse bunker.

Sporteconoom Trudo De Jonghe (KU Leuven)

Leterme meent dat het Koning Boudewijnstadion renoveren eigenlijk "de makkelijkste oplossing" geweest zou zijn. Maar De Jonghe is het daar niet mee eens. "Ik geef in mijn lessen altijd een voorbeeld hoe een voetbalstadion er níét moet uitzien; en het voorbeeld is dan het Koning Boudewijnstadion. Daar kun je niets mee doen, dat is een aftandse bunker. En een atletiekpiste in een voetbalstadion is dodelijk."

Meest gelezen