Videospeler inladen...

Gespannen situatie in Jeruzalem: "Alle ogen gericht op het middaggebed op de Tempelberg"

Komt het straks na het middaggebed op de Tempelberg tot rellen in Jeruzalem of niet? Dat is vandaag de grote vraag. "Sinds de verklaringen van Trump is het onrustig in de hele regio. Maar alle ogen zijn op vandaag gericht, op het middaggebed van de moslims op de Tempelberg. Als er een opruiende preek gegeven wordt in de Al-Aqsamoskee zal dat méér dan waarschijnlijk uitmonden in onrust", vertelt correspondent Ankie Rechess vanuit Israël.

De gemoederen in Israël en de Palestijnse gebieden blijven verhit nadat de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkend heeft. "Sinds zijn verklaringen is het onrustig in de hele regio, van Marokko over Istanbul tot Tunesië. En zeker in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Gisteren vielen er al minstens 100 gewonden", vertelt Ankie Rechess vanuit Israël.

Maar alle ogen zijn op vandaag gericht - met name op het traditionele middaggebed van de moslims op de Tempelberg. "Als er een opruiende preek gegeven wordt in de Al-Aqsamoskee zal dat méér dan waarschijnlijk uitmonden in onrust."

Er is dan ook een verhoogde paraatheid van de politie en het leger in de stad. In de rest van Israël is het voorlopig nog rustig, maar mocht er een nieuwe intifada - volksopstand - uitbreken, is dat een ander verhaal, benadrukt Rechess.

"Religieus kruitvat"

Wat opvalt volgens Rechess is dat er vandaag geen leeftijdsrestrictie geldt voor het gebed. "Normaal mogen alleen vrouwen en mannen boven de 40 gaan bidden op de Tempelberg. De maatregel wordt genomen om jongeren te mijden die voor onrust zouden kunnen zorgen." Waarom is er dan nét vandaag geen leeftijdsgrens? "Er komen gemiddeld 200.000 mensen bidden. Israël wil vermijden dat er al rellen ontstaan op en rond de Tempelberg als jongeren niet op de berg mogen."

Rechess benadrukt nog eens dat Jeruzalem een religieus kruitvat is. "De Heilige Grafkerk van de christenen, de Klaagmuur van de joden en de Al-Aqsamoskee van de moslims liggen op een steenworp van elkaar. Dat ligt heel gevoelig. Als er iets gebeurt, betekent dat een religieuze oorlog."

Meest gelezen