Imam Grote Moskee: "Geen idee waarop Francken zich baseert als hij zegt dat ik gevaarlijk ben"

Theo Francken (N-VA) noemt de imam van de Grote Moskee in Brussel "een gevaar voor onze samenleving". Maar Abdelhady Sewif weet niet vanwaar dat komt. "Ik weet niet op welke feiten de staatssecretaris zich baseert als hij zegt dat ik gevaarlijk ben voor de samenleving. Het idee dat wij na 13 jaar zomaar uit België moeten vertrekken, raakt ons gezin", vertelt de imam in een interview met VRT NWS.

De imam van de Grote Moskee in Brussel, Abdelhady Sewif, ligt zwaar onder vuur. Begin oktober besliste staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om zijn verblijfskaart niet te verlengen, nadat hij "erg duidelijke signalen gekregen had dat de man salafistisch is en een gevaar voor onze samenleving vormt".

De man zou ons land moeten verlaten. Die beslissing werd vernietigd door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, maar Francken zet door en vecht die vernietiging aan voor de Raad van State. Tot zover het juridische gekibbel. 

"Ik weet niet op welke feiten de staatssecretaris zich baseert als hij zegt dat ik gevaarlijk ben voor de samenleving", reageert de imam nu voor het eerst in een gesprek met VRT NWS. "Ik weet ook dat hij me met deze beschuldigingen niet persoonlijk wil raken, maar wel de hele instelling. Want als hoofdimam sta ik symbool voor het Islamitische Cultureel Centrum."

"Idee om na 13 jaar zomaar te moeten vertrekken, raakt ons gezin"

Al dertien jaar woont Sewif in België. Hij kwam aanvankelijk om hier als leerkracht Arabisch te werken. De bedoeling was dat zijn missie in ons land maar drie jaar zou duren. Toch koos hij om te blijven. "Ik vond het een aangenaam land." Hij is getrouwd en heeft drie kinderen van wie de jongste hier geboren is. "Het idee om na zoveel jaren zomaar te moeten vertrekken, raakt ons gezin", benadrukt hij. "Mijn dochter is hier geboren, mijn zoon zit in het laatste middelbaar. Hij kent alleen het leven hier in België."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Hoewel hij hier al 13 jaar lang woont, kiest hij ervoor om zijn preken en lessen in het Arabisch voor te dragen. "Ik schrijf en lees goed Frans, maar gebruik de taal zelden in mijn functie." Op de vraag of het zijn communicatie met de samenleving en met de jongeren niet belemmert, is hij duidelijk. "Nee, we hebben genoeg tolken in het centrum, die verschillende talen spreken. Dat ik geen Nederlands of Frans spreek heeft geen invloed op mijn job."

Dat ik geen Nederlands of Frans spreek heeft geen invloed op mijn job als imam

Abdelhady Sewif - imam Grote Moskee

Maar hoe kan de stem van Sewif dan gehoord worden bij - bijvoorbeeld - de jongeren die betrokken waren bij de laatste rellen in Brussel? De imam countert die vraag meteen: "Waarom worden de imams hiervoor gestraft? Waarom moet ik daar als imam verantwoordelijkheid voor dragen?"

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

"Ik ben geen salafist op de manier die de staatssecretaris bedoelt. Het Arabische woord Salaf slaat op de eerste generatie van de islam. We hebben een groot respect voor deze generatie. Maar ik ben een gematigde moslim. Ik ben drie jaar geleden zelfs door extremisten in België beschuldigd van afvalligheid, omdat ik te tolerant zou zijn voor de Belgische samenleving."

Ik ben geen salafist op de manier die de staatssecretaris bedoelt 

Abdelhady Sewif - imam Grote Moskee

Volgens Sewif brengt men de islam vaak in verband met geweld of terreur. "Onterecht. Terroristen die islamitische teksten gebruiken in hun propaganda spreken vaak geen Arabisch en verstaan die teksten zelf niet. Je kan de islam nooit begrijpen als je geen Arabisch spreekt."

We leggen de man een voorbeeld van een islamitische tekst voor die vaak gebruikt wordt in de propaganda van terreurorganisaties. Maar opnieuw gaat Sewif meteen in de verdediging. "Waarom vervalst men de waarheid? Waarom beschuldigt men de islam?"

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Of er in ons land nog een toekomst weggelegd is voor de man en zijn gezin, daar zal de Raad van State zich nu over moeten buigen.

Meest gelezen