Nicolas Maeterlinck

Onafhankelijke boekhandels vieren feest

Stefan Hertmans schreef voor de dag van de onafhankelijke boekhandel een nieuwe novelle: “De blinde stoker van de hamam van Fez”, een broeierig reisverhaal.

Confituur verbindt een 25-tal onafhankelijke boekhandels in de vijf Vlaamse provincies en in Brussel. Ze vieren elk jaar op 12 december de dag van de onafhankelijke boekhandel met extra activiteiten, lezingen en een nieuwe publicatie. Dit jaar van de hand van Stefan Hertmans. “De blinde stoker van de hamam van Fez” is een zinderend reisverslag uit Marokko. Het boekje is gratis voor wie vandaag voor 17,5 euro boeken koopt in een van de Confituur-boekhandels. 

Het marktaandeel van de onafhankelijke boekhandel blijft met net geen 5% ongeveer stabiel, werd op de laatste Boekenbeurs bekendgemaakt. Maar de waardering voor de lokale, onafhankelijke boekwinkel groeit. “Getuige daarvan de bereidheid van uitgeverijen om de onafhankelijke boekhandel te steunen, en een frisse onderstroom van steeds meer jonge mensen die zelf dromen van een boekhandel”, zegt Confituur. Van de gereglementeerde boekenprijs, die halverwege dit jaar werd ingevoerd, verwacht de groep winkels ook positieve effecten.  

Meest gelezen