President Tusk waarschuwt na brexit-doorbraak: "De moeilijkste uitdaging ligt nog voor ons"

Europees president Donald Tusk is tevreden dat er een doorbraak is in de brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Tegelijk uit hij ook een duidelijke waarschuwing: "De moeilijkste uitdaging ligt nog voor ons." EU-onderhandelaar Michel Barnier zegt dat er een definitief brexit-akkoord klaar moet zijn in oktober 2018.

Dankzij de doorbraak in de brexit-onderhandelingen, kan er worden overgegaan tot de tweede fase. "Deze deal is een persoonlijk succes van de Britse premier Theresa May", aldus de Europese president.

Tusk zegt dat hij nu klaar is om een nauw partnerschap met het Verenigd Koninkrijk voor te bereiden wat betreft handel, veiligheid, defensie en buitenlands beleid. Geen makkelijke onderwerpen, beseft ook de Europese president. "Hoewel ik nu tevreden ben met de doorbraak van vandaag, moeten we beseffen dat de moeilijkste uitdaging nog voor ons ligt."

"We weten allemaal dat scheiden moeilijk is. Maar na een breuk een nieuwe relatie opbouwen is nog veel moeilijker. Sinds het referendum over de brexit is anderhalf jaar gepasseerd, zoveel tijd is besteed aan het makkelijkere deel. Om nu te onderhandelen over een overgangsperiode en over het kader van de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, hebben we de facto minder dan een jaar tijd."

De Europese brexit-onderhandelaar Michel Barnier laat in dat opzicht weten dat de deal over de brexit klaar moet zijn tegen oktober 2018.

Donald Tusk maakte ook al duidelijk wat het Verenigd Koninkrijk mag verwachten tijdens een overgangsperiode na de brexit. Het VK wil namelijk na de brexit nog twee jaar in de eengemaakte markt en de douane-unie blijven. "Groot-Brittannië zal de EU-wetgeving moeten respecteren, de budgettaire afspraken en de Europese juridische controle."

We hebben nog maar minder dan een jaar de tijd.

Premier Michel: "Belangrijke stap voorwaarts, maar taak nog niet voldaan"

Ook onze premier Charles Michel (MR) beseft dat er nog heel veel werk voor de boeg ligt. Hij reageert op Twitter: "De deal is een belangrijke stap voorwaarts. Maar onze taak zit er nog niet op!"

Dat de tweede fase van de brexit-onderhandelingen van start kan gaan, vindt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) belangrijk. "We kunnen nu verdergaan met een akkoord over buitenlandse handel. Groot-Brittannië is onze vierde handelspartner, voor Vlaanderen zelfs de tweede. Voor ons en voor veel Belgische bedrijven is dat belangrijk."

Meest gelezen