Ongemakkelijke royals: Camilla poseert met Donald Trump en Charles vraagt of Ed Sheeran nog veel platen verkoopt (!)

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week kreeg Ed Sheeran een koninklijk lintje opgespeld van de Britse prins Charles. Alhoewel die laatste niet echt door had hoe populair de zanger wel is. De politieke neutraliteit van Charles' echtgenote rolde dan weer over de tongen. Koningin Mathilde trotseerde de rode loper voor een Duitse prestigieuze prijs. Ze was in goed vrouwelijk gezelschap. In Denemarken werd de ladder bovengehaald voor de kerstboom en de diplomatische prinses van Oranje blies 14 kaarsjes uit.

Emotionele Ed Sheeran haalt zijn beste pak boven

De immens populaire Britse singer-songwriter Ed Sheeran (26) heeft op Buckingham Palace een koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van prins Charles, namelijk het lintje van MBE of Member of the Most Excellent Order of the British Empire. Sheeran kreeg de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de muziekindustrie en zijn liefdadigheidswerk.

AP

Mijn opa, die dag op dag vier jaar geleden stierf, was een heuse royaltyfan. Hij zou zeer trots geweest zijn

Voor Sheeran, die zich voor een keer in maatpak had gehesen, was het een vrij emotionele gebeurtenis. Hij kreeg het lintje op de dag dat exact vier jaar geleden zijn opa stierf. Zijn grootvader was een fervente fan van het koningshuis. "Hij had zelfs borden en andere memorabilia. Ik veronderstel dat hij zeer trots geweest zou zijn", reageerde Sheeran.

Prins Charles vroeg of de zanger nog veel platen verkoopt (!) en Sheeran wist hem te verbazen door te zeggen dat hij de dag nadien naar New York vloog voor een concert. Sheeran blijft immer bescheiden en zei tegen de pers dat hij niet zozeer getalenteerd is, slechts "voor 30%". De rest heeft hij te danken aan volharding. Sheeran begon als kleuter met zingen bij het plaatselijke kerkkoor, maar het duurde járen voor hij doorbrak. Verschillende albums hadden gewoon géén succes. Nu kent iedereen hem wel van hits als "Shape of you" of "Thinking out loud". Hij is dit jaar een van de meest beluisterde artiesten op Spotify met miljarden streams.

Koningin Mathilde met Annie Lennox in Düsseldorf

Nee, eigenlijk verschijnt ze niet graag op de rode loper. Ze laat liever anderen schitteren. Maar koningin Mathilde maakte vrijdag (én na lang wikken en wegen) toch een uitzondering en nam in Düsseldorf de Sustainability Award in ontvangst. De koningin kreeg de prestigieuze ereprijs voor haar jarenlange sociale betrokkenheid en humanitaire inzet, voor onder meer vrouwenrechten en onderwijs. In haar toespraak riep ze op voor een betere wereld en benadrukte geen tijd meer te verliezen.

FOTO onder: Mathilde, pleitbezorgster voor de VN, op het Duitse gala met de prijs (een zilveren wereldbol) in haar handen.

Belga/Yorick Jansens

Het Duitse evenement werd bijgewoond door honderen bekende persoonlijkheden uit binnen- en buitenland. Mathilde was in excellent vrouwelijk gezelschap, want ook zangeres Annie Lennox (Eurythmics) en biologe Jane Goodall werden geëerd. Lennox zet zich al 25 jaar in voor kwetsbare kinderen en strijdt tegen hiv/aids, de 83-jarige Goodall probeert mensen, dieren en natuur harmonieus te verenigen. Zij is het best bekend van haar 40-jarige studie van het sociale leven van chimpansees.

Prinses Mary en co versieren kerstboom met kaarsen

Kerstmis begint bij de ene familie al wat vroeger dan bij de andere. De Deense kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary versierden vorig weekend met hun vier kinderen de kerstboom. Frederik haalde zijn ladder boven en prinsen Christian en Vincent en prinsessen Josephine en Isabella hingen echte kaarsjes in de naaldboom. Een video -begeleid met sfeervolle kerstmuziek- belandde op Facebook en kreeg ruim 13.000 likes.

Klik hier voor de VIDEO (zet geluid aan):

Toen prins en troonopvolger Christian 2 jaar was, kreeg hij van zijn grootmoeder, koningin Margrethe, volgende aftelkalender als geschenk:

Van 6 december tot Kerstmis belandt er in een van de zakjes een kleine attentie. De prins is nu 12 jaar, maar maakt er duidelijk nog altijd dankbaar gebruik van :o)

Camilla Parker-Bowles poseert met 4 Donald Trumps

Dat de echtgenote van prins Charles, Camilla Parker-Bowles, een durver is én gevoel voor humor heeft, wisten we al. Maar ze bewees het nogmaals op een liefdadigheidsevenement in Londen waar ze poseerde met vier mensen verkleed als een vrij expressieve Donald Trump. De Britse pers stelde Camilla's politieke neutraliteit -als vrouw van een toekomstig koning- in vraag. Ook met het oog op het bezoek van de Amerikaanse president aan het Verenigd Koninkrijk volgend jaar.

Niemand stelde zich evenwel vragen bij deze foto:

Het olijk schommelende meisje is 14 geworden

In Nederland is kroonprinses Catharina-Amalia (roepnaam: Amalia) 14 jaar geworden. Voor de prinses van Oranje -de titel van de troonopvolger- werd het een gewone schooldag op het Gymnasium in Den Haag. Op de middag hield de Koninklijke Marine wel een concert op het voormalige paleis Kneuterdijk en op de hoofdgebouwen van de overheid werd de vlag uitgehangen. Voorts werd er officieels niets speciaals gedaan rond de verjaardag.

RVD/ANP

Een portretje: Amalia woont met zussen Alexia en Ariane op het landgoed De Horsten in Wassenaar. Ze speelt hockey, doet met haar paard Safary al enkele jaren mee aan springwedstrijden en houdt van zingen en musical. Amalia is snugger: ze mocht in het lager een klasje overslaan en in het middelbaar heeft ze als bijvak Chinees gekozen.

RVD/Robin Utrecht

Koning Willem-Alexander hield in april nog een tv-interview en vertelde toen dat hij graag zou hebben dat zijn oudste dochter experimenteert. "Zoek je grenzen op, ga er soms overheen, maak fouten", gaf hij toen als advies aan Amalia. Willem-Alexander verklapte toen ook dat ze sinds haar tiende over een smartphone beschikt, weliswaar een afdankertje van ma en pa.

Amalia verschijnt niet veel in het openbaar, wél op Koningsdag en ze blijkt nu al diplomatisch. Toen een journalist haar een zeldzame vraag stelde ("Wat vond jij vandaag het leukste?"), reageerde ze: "Kan ik nog niet over oordelen, want ik heb nog niet alles gezien." (zie VIDEO Nos hieronder)

Meest gelezen