Ricardo Smit

Reders luiden alarmbel: "Zonder Saeftinghedok verpietert de Antwerpse haven"

Zonder het Saeftinghedok kan de Antwerpse haven niet langer in de "Champions League van Europese havens" spelen. Dat zegt de Antwerpse Scheepvaartvereniging ASV, de belangenvereniging van de rederijen die de Antwerpse haven aandoen in een open brief in De Tijd en Gazet van Antwerpen.

De internationale rederijen zetten steeds grotere containerschepen in om hun kosten te drukken. De concurrentie tussen de Europese havens om die rederijen als klant binnen te halen is bikkelhard. Rotterdam breidde enkele jaren geleden zijn haven fors uit om supergrote containerschepen te kunnen ontvangen.

In Antwerpen is de beslissing over bijkomende containercapaciteit nog niet genomen. Tegen de geplande uitbreiding lopen al jaren procedures van actiegroepen. Vooral tegen het Saeftinghedok, omdat daarvoor het polderdorp Doel moet wijken. Om uit de impasse te geraken, besliste de Vlaamse overheid vorig jaar dat alle betrokken partijen voorstellen mochten uitwerken. Dat mondde uit in acht scenario's over de uitbreiding van de capaciteit, een daarvan is het Saeftinghedok.

"Er liggen acht scenario's op tafel, maar voor ons is er slechts een goede keuze: het Saeftinghedok", zeggen ASV-voorzitter Philippe Oyen en directeur-generaal Eddy Wouters in een open brief in de Gazet van Antwerpen en De Tijd. "Alleen een Saeftinghedok komt tegemoet aan de economische en operationele verwachtingen. Kiezen we dat niet, dan zal Antwerpen, nu in de Champions League van containerhavens, afglijden tot een secundaire rol, verpieteren tot de middelmaat."

Ook de grootste rederijen ter wereld -Maersk, MSC en CMA/CHM- steunen de vraag van de Antwerpse Scheepvaartvereniging. "Het is de meest praktische oplossing, het is de enige oplossing", laten ze optekenen in Gazet Van Antwerpen.

Het Saeftinghedok, genoemd naar het verdronken polderdorp Saeftinghe, zou op Linkeroever komen en zou via de Beneden-Schelde rechtstreeks in verbinding staan met de Noordzee. Het zou meer dan 1.000 hectare groot zijn, 4.100 meter lang en 600 meter breed.

Woensdag eindigde het overleg tussen alle betrokken partijen, de bal ligt nu in het kamp van de regering.

Meest gelezen