Schotse premier: "Britse regering kan nooit meer zeggen dat onafhankelijkheid Schotland zal leiden tot harde grens"

Nicola Sturgeon - de premier van Schotland - reageert tevreden op de doorbraak in de brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Tegelijk ziet ze opportuniteiten voor een eventuele Schotse onafhankelijkheid.

Een van de struikelblokken in de voorbije fase van de brexit-onderhandelingen was de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Noord-Ierland stapt als deel van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, Ierland blijft EU-lidstaat. Dat zou in principe leiden tot een "harde grens", waarbij handelswaar niet meer zomaar de grens tussen Noord-Ierland en Ierland zou kunnen oversteken.

De Europese Unie heeft nu van de Britse premier Theresa May de verzekering gekregen dat er niet zo'n harde grens zal komen. De Schotse premier Nicola Sturgeon vindt het "de enige verstandige optie" dat de eenheidsmarkt overeind blijft en ze trekt meteen ook de Schotse kaart. "Als er speciale regelingen worden getroffen voor Noord-Ierland, dan moeten die ook beschikbaar zijn voor andere naties in het Verenigd Koninkrijk."

Ze verwijst ook naar een eventuele Schotse onafhankelijkheid, die zij genegen is. "Een Britse regering die in staat is om te zeggen dat - wat er ook kome - ze harde grenzen tussen Ierland en Noord-Ierland zal vermijden na de brexit, kan nooit meer aan Schotland zeggen dat onafhankelijkheid zou leiden tot een harde grens tussen Schotland en het Verenigd Koninkrijk."

Meest gelezen