Videospeler inladen...

Dodelijk slachtoffer bij protest in Palestijnse gebieden

Duizenden Palestijnen protesteren in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook tegen de beslissing van de VS om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Meer dan 200 Palestijnen raakten gewond bij de protesten, twee slachtoffers zijn intussen overleden.

Net zoals gisteren was er opgeroepen tot een dag van woede. Vandaag is ook het vrijdaggebed, en er was op voorhand gevreesd voor een grote uitbarsting van geweld. Maar die is er voorlopig nog niet gekomen, op verschillende schermutselingen na.

Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn er confrontaties tussen Palestijnen en het Israëlische leger. In Ramallah en Betlehem gooiden Palestijnse demonstranten met stenen en staken autobanden in brand. Ze werden opgewacht door Israëlische soldaten, die traangas en rubberen kogels afvuurden. Daarbij raakten verschillende Palestijnen gewond. 

Een gelijkaardig scenario op de grens met Gaza. Maar daar hebben Israëlische soldaten met scherp geschoten op de aanstokers van het geweld. Zeker één Palestijn is overleden aan zijn schotwonden.

Er hangt ook in Jeruzalem spanning in de lucht.  Meteen na het vrijdaggebed kwam het tot geduw en getrek op de Tempelberg, een heilige plek voor zowel moslims als joden. Om te vermijden dat het tot een grote uitbarsting van geweld komt, mochten moslims vandaag bidden op de Tempelberg.  In het verleden werd die toegang voor moslims beperkt in tijden van onrust. De veiligheidsdiensten zijn extra aanwezig in en rond de stad.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen