Videospeler inladen...

Veertien VN-blauwhelmen gedood in Oost-Congo

In de Congolese provincie Noord-Kivu zijn gisteravond VN-soldaten aangevallen door vermoedelijk Oegandese rebellen. Veertien soldaten uit Tanzania zijn daarbij omgekomen. Het gaat om de dodelijkste aanval op een VN-vredesmacht, bevestigt VN-secretaris-generaal Guterres.

De aanval op de vredesmacht MONUSCO gebeurde in de Noord-Kivu provincie, in Oost-Congo.  Daar is het kamp gevestigd van VN-blauwhelmen die afkomstig zijn uit Tanzania. Bij de aanval kwamen veertien VN-soldaten uit Tanzania om het leven, 40 anderen raakten gewoond. Ook vijf Congolese soldaten zijn gedood. 

Volgens militaire bronnen vond de aanval donderdagavond plaats rond half zes lokale tijd. "De aanvallers wilden de controle over deze basis overnemen van MONUSCO. Ze stuitten echter op verzet van de VN-blauwhelmen", aldus Radio Okapi, de meest betrouwbare onafhankelijke bron in Congo. Het zou gaan om een aanval op het snelle interventieteam van de VN, een eenheid die het recht heeft om zelf terug te schieten.  De VN-vredesmacht wist de aanvallers uiteindelijk af te slaan na vier uur vechten.

De aanval zou het werk zijn van de Allied Democratic Forces (ADF), een rebellengroep die actief is in Congo en Oeganda, zo meldt Radio Okapi. Congolese soldaten werd om hulp gevraagd, maar ze slaagden er niet in om tijdig in te grijpen. De dichtstbijzijnde legereenheid was tientallen kilometers verwijderd van het VN-kamp. Momenteel cirkelen gevechtshelikopters boven het gebied.

In een persconferentie veroordeelt VN-secretaris-generaal Guterres de aanval scherp (zie video hieronder). "Dit is een oorlogsmisdaad die niet straffeloos kan blijven.  Gerechtigheid zal geschieden." Guterres bevestigt dat het om de zwaarste aanval gaat op een VN-vredesmacht in de recente geschiedenis.

Videospeler inladen...

Meest gelezen