Er is al een vervangster voor de omstreden neuzenverkoper in Gent

Nele Damman is de vervanger van de omstreden neuzenverkoper Carl Demeestere in het cuberdonkraam aan de Gentse Groentenmarkt. Demeestere kwam in opspraak na racistische uitspraken, waarna de stad Gent hem een verkoopverbod oplegde. De "neuzekesoorlog", een ruzie tussen twee rivaliserende verkopers, sleept al 6 jaar aan, maar lijkt nu dus definitief voorbij.

Amper een dag nadat de omstreden neuzenverkoper Carl Demeestere een verkoopverbod gekregen heeft van stad Gent voor racistische uitspraken is er al een vervanger. Het gaat om Nele Damman, een verkoopster met ervaring die eerder al insprong als de vaste verkoper niet kon.

Damman is aangesteld door de uitbater van het kraam, Bakkerij Himschoot en de neuzenproducent Geldof. Volgens de producent is ze de geknipte figuur om het conflict te ontmijnen. Zelf noemt Damman zichzelf een positief ingesteld persoon. "Ik voel een enorme positiviteit. Er is plaats voor twee kramen, absoluut", klinkt het. Het lijkt er dus op dat de neuzenoorlog, na 6 jaar, voorbij is.

Hoe het voor Damman begon

Nele Damman is niet aan haar proefstuk toe, ze bemande eerder al een kraam in Antwerpen en Brugge en viel ook in als de vaste neuzenverkoper in Gent niet kon. Nu krijgt ze dus een vaste plek op de Groentenmarkt. Ze had al lang een band met de typische Gentse neuzen.

Als kind haalde Dammans vader ze in huis voor feestelijke momenten en vanaf ze wat zakgeld bij elkaar had gespaard, ging Damman er zelf kopen. Aan een carrière als verkoopster dacht Damman niet, tot het noodlot toesloeg en haar zus plots overleed. Het verlies kwam keihard aan en een vriend die bij de neuzenfabriek werkte, suggereerde haar om met een neuzenkraam te starten.

"Hij zei dat hij een idee had om me uit mijn zetel te krijgen en mijn gedachten te verzetten zodat ik 's avonds geen energie meer zou hebben om nog te wenen."  Iets waar Damman geen spijt van kreeg, want ze doet het met hart en ziel.

Het einde van een tijdperk, de neuzenoorlog is voorbij

Zes jaar lang waren er opstootjes, ruzies en aanvaringen tussen twee rivaliserende neuzenverkopers met een kraam op de Gentse Groentenmarkt. Er was sprake van bedreigingen, racistische uitspraken, vandalisme, klachten bij de politie en rechtzaken.

Een van de oorspronkelijke ruziemakers gaf er uiteindelijk de brui aan, maar ook zijn opvolger kreeg het al snel aan de stok met de andere neuzenverkoper. Enkele jaren geleden trok burgemeester Daniël Termont (SP.A) al tijdelijk de vergunningen in om het conflict op te lossen, dat hielp niet.

Alles kwam in een stroomversnelling toen er een YouTube-filmpje opdook waarin Carl Demeestere racistische uitlatingen deed over zijn concurrent. Enkele toeristen hadden zijn betoog gefilmd en op internet gegooid.

Voor burgemeester Termont was dat de spreekwoordelijke druppel, achter de schermen werd meteen onderzocht of de vergunning van de man ingetrokken kon worden op basis van de uitspraken. Zo ver kwam het dus niet, het kraam mag blijven staan en er mag een nieuwe verkoper aan de slag. Demeestere zelf krijgt wel een verkoopverbod. Hij ontkende in een interview met Radio 2 dat hij een racist is.

Meest gelezen