Nicolas Maeterlinck

10,8 miljoen euro voor restauratie van de Vooruit in Gent

De Vlaamse regering trekt respectievelijk 10,8 miljoen en ruim 840.000 euro uit voor de restauratie van de Vooruit in Gent en van de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde.

De Vooruit is een iconisch art-nouveaugebouw met een eerbiedwaardige geschiedenis. Het was het zalencomplex van de socialistische coopëratieve maatschappij. In 2000 kreeg de Vooruit de Vlaamse Monumentenprijs na grote restauratiewerken. Maar nu zijn opnieuw ingrepen nodig om het gebouw uit het begin van de 20ste eeuw in stand te houden en om de circa 250.000 bezoekers per jaar vlot te kunnen ontvangen. De museumgang en de Majolicazaal worden optimaal toegankelijk gemaakt.

De restauratie zal tot 2023 duren. Al die tijd blijft het Kunstencentrum Vooruit open voor het publiek. Meer nog, er komen zelfs werfrondleidingen tijdens de restauratie. Voor de werken trekt de Vlaamse regering 10,8 miljoen euro uit.  

“Het Feestlokaal Vooruit is een cultuuricoon met een internationale uitstraling. Met deze restauratie laten we dit voormalige volkshuis schitteren als toonaangevend voorbeeld van een zinvolle herbestemming van een beschermd monument”, aldus minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor onroerend erfgoed. 

De toren van Sint-Walburga

Ook de hoofdkerk van Oudenaarde, Sint-Walburga op de Markt, krijgt een erfgoedpremie van ruim 840.000 euro om de toren te restaureren. Dat is dringend, want onlangs vielen brokstukken naar beneden. Het is een grote klus: gevels reinigen en herstellen, leien vervangen, timmerwerk herstellen, glas-in-lood restaureren en nieuwe duivenwering installeren. De Sint-Walburgakerk, een combinatie van Doornikse en Brabantse gotiek, domineert met haar majestueuze toren de stad Oudenaarde.  De beiaard in de kerk is waarschijnlijk de oudste ooit gebouwd.  

Meest gelezen