Videospeler inladen...

Hendrik Vos over brexit: "We hebben het blikje voor ons uitgeschopt, maar komen het nog tegen"

Professor Hendrik Vos zegt dat de brexit-deal nog lang niet rond is. Zo is er nog geen akkoord over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. "Vergelijk het met een blikje dat je voor je uit schopt, maar later toch opnieuw tegenkomt", aldus Vos.

"Dit is nu een deel-deel-deelakkoord", zegt Hendrik Vos tijdens een Facebook Live video van VRT NWS. "Dit akkoord is er vooral, omdat de Britten op een aantal punten hebben toegegeven, en het voor de rest heel erg vaag is gehouden."

"Het akkoord gaat over enkele simpele zaken", zegt Vos. "Men wilde eerst enkele eenvoudige thema's uitklaren alvorens aan het zware werk te beginnen."

Dit akkoord bewijst volgens de professor vooral hoe zwak het Verenigd Koninkrijk staat. "Harde brexiteers hebben altijd verklaard geen rekeningen meer te betalen van de EU, in dit akkoord staat dat alle openstaande rekeningen toch betaald zullen worden." Het is dus volgens Hendrik Vos ook maar de vraag hoe dit akkoord in Groot-Brittannië onthaald zal worden.

Tijdens de brexit-campagne beloofden harde brexiteers dat het een kwestie van weken zou zijn vooraleer een brexit rond zou zijn. "Nu blijkt toch dat de EU en het Verenigd Koninkrijk heel erg vervlochten zijn geraakt. Het is moeilijk om dat te ontvlechten."

Heikel punt blijft de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Daar is nog steeds geen akkoord over. "Bekijk het zoals een blikje dat je vooruit schopt: dat kom je op een bepaald moment toch opnieuw tegen. Vroeg of laat zullen er toch harde keuzes gemaakt moeten worden."

"De bedoeling is dat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland onzichtbaar blijft. Dat kun je enkel volhouden als de regels in beide regio's identiek blijven, maar dat is niet mogelijk als het VK uit de EU stapt."

Noord-Ierland een apart statuut is ook geen optie. "Want dan willen Schotland, Wales en Londen ook een apart statuut. Dan heb je geen Verenigd Koninkrijk meer, maar een Onverenigd Koninkrijk."

Wat met Theresa May?

"Ik kan me moeilijk voorstellen dat Theresa May de brexit zal doorstaan", aldus Vos. "Het is een moeilijke spreidstand: zelfs binnen haar partij heb je harde brexiteers die stoere taal verkopen, maar ook pragmatici die weten dat een harde brexit miljarden gaat kosten, en er zelfs toe kan leiden dat het VK uit elkaar valt."

Volgens Vos is er nog maar één reden waarom May nog geen ontslag heeft moeten nemen: "er lijkt geen alternatief te zijn".

Rob Heirbaut: Hoe ver staan we met de brexit?

Meest gelezen