Christophe Vander Eecken/laif

Weekendje kerstshoppen voor de boeg? Hou je winterjas maar in de aanslag

Veel steden en gemeenten trekken vanaf dit weekend volop de kaart van warme winterse evenementen. Al hoef je dat "warm" niet letterlijk te nemen. Het koelt flink af, bovendien bestaat de kans op buien van sneeuw of smeltende sneeuw. Al moet je daarvoor vooral in het zuiden van het land zijn.

De thermostaat gaat vanaf vandaag weer naar beneden. Vanmorgen valt het misschien nog mee, maar je legt best de warme jassen, mutsen, sjaals en handschoenen binnen handbereik. Vooral na de middag zal het flink afkoelen.

Vandaag halen we maximaal 0 tot 1 graad in de Hoge Ardennen, 4 graden in het centrum van het land en 5 graden aan zee. In Laag- en Midden-Belgiê krijgen we winterse buien en in de Ardennen sneeuwbuien. In het noordwesten en het noorden van het land zijn stofhagel en een donderslag niet uitgesloten.

Vanavond en vannacht doven de buien geleidelijk uit en wordt het overwegend droog. In het noordoosten kunnen er nog lichte buitjes van smeltende sneeuw of sneeuw vallen. De minima schommelen tussen ­4 graden in de Hoge Venen, in de valleien mogelijk zelfs iets lager,  en 3 graden aan zee. In  het centrum daalt het kwik tot 1 graad.

Morgen is het meestal gedeeltelijk bewolkt en blijft het vrijwel droog. Enkel in Hoog-België is er kans op een lichte winterse bui of sneeuwvlokken. Maxima tussen -1 graad in de Hoge Venen en 5 graden aan zee. In het centrum halen we zo'n 3 of 4 graden. De wind vergroot het koudegevoel.

Zondag is het zwaarbewolkt met eerst nog sneeuw of smeltende sneeuw, later regen of smeltende sneeuw. Het wordt iets zachter met maxima tussen 2 en 7 graden. Er staat wel een krachtige wind.

Maandag trekt een actieve storing over ons land. De eerste neerslag kan in de Ardennen nog een winters karakter hebben, later wordt dat regen. De maxima liggen tussen 2 en 8 of 9 graden.

Ook de rest van volgende week blijft het koud, met buien van regen of smeltende sneeuw. De maxima zouden niet boven de 5 graden uit komen.

Meest gelezen