N-VA verzet zich tegen energiepact met kernuitstap

Normaal moeten de vier energieministers van ons land tegen het einde van dit jaar een energiepact sluiten over de toekomst van ons energiebeleid. Maar N-VA wil geen pact waarin staat dat alle kerncentrales dicht moeten tegen 2025. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Het energiepact, met daarin ons energiebeleid op de langere termijn, wordt al jaren aangekondigd. Het pact veronderstelt een akkoord van de vier energieministers van dit land: de federale en de energieministers van Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Het moet klaar zijn tegen het einde van dit jaar maar die timing komt nu op de helling.

Het officiële standpunt van de federale regering is dat de kernuitstap er komt in 2025, zoals het in het regeerakkoord staat. Maar N-VA verzet zich daartegen, als enige regeringspartij. Ze herhaalde dat een paar weken geleden nog eens, na de publicatie van een studie door netbeheerder Elia.

"Niet realistisch"

N-VA vindt een volledige kernuitstap tegen 2025 niet realistisch, omdat er onvoldoende alternatieven zouden zijn om stroom dan betaalbaar te houden. "Wij willen een energiepact dat ook gaat over bevoorradingszekerheid en betaalbaarheid", zegt Kamerlid Bert Wollants.

Wollants zegt "geen beslissingen te willen nemen waarvan de kostprijs pas achteraf duidelijk wordt. We gaan eerst becijferen wat het ons kost om het vanaf 2025 zonder kernenergie te doen en die informatie lijkt nu onvoldoende beschikbaar. Dat betekent dat we burgers en bedrijven met een rekening opzadelen die we niet kennen en dat willen we niet."

N-VA pleit ervoor om in een overgangsfase twee reactoren langer open te houden, Doel 4 en Tihange 3, de jongste reactoren van ons land. De partij geeft toe dat het door dit standpunt heel moeilijk wordt het energiepact nog tegen het einde van dit jaar af te ronden.

Regering: geen uitstel van energiepact

Alle andere regeringspartijen en ook de premier hebben recent nog herhaald dat de kernuitstap tegen 2025 er hoe dan ook komt. Zij willen geen onduidelijkheid meer over die keuze, omdat investeringen in duurzame energie dan uitblijven.  

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) blijft erbij dat er een energiepact komt tegen het einde van het jaar. "De gesprekken met de gewestcollega's zitten in de laatste rechte lijn. En daarna leggen we ons werk voor aan de verschillende regeringen. Het is nog altijd onze ambitie om af te ronden tegen eind december."

Marghem voegt er ook aan toe dat de vier ministers van Energie van ons land zich houden aan de federale wetgeving, die bepaalt dat er een kernuitstap komt in 2025. Ook vice-premier voor Open VLD, Alexander De Croo zit op die lijn: "Het regeerakkoord spreekt van een kernuitstap in 2025 en stabiliteit in dit dossier is belangrijk."

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil, in afspraak met minister-president Geert Bourgeois (N-VA), geen verklaringen meer afleggen over het pact, omdat dat de zaak niet vooruithelpt. Zijn kabinet zegt wel "volop verder te werken aan het pact, ook dit weekend". Robrecht Bothuyne, energiespecialist van CD&V in het Vlaams parlement, zegt op twitter dat "NVA zich buiten de coalitie lijkt te zetten".  

Meest gelezen