AFP or licensors

"The square" van Zweedse cineast Ruben Ostlund grote winnaar European Film Awards

De Zweedse film "The square" is de grote winnaar op de 30e editie van de European Film Awards. De film van Ruben Ostlund won zes prijzen, onder meer de award voor beste film van het voorbije jaar. In mei was de absurde komedie al goed voor de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

De European Film Academy heeft vanavond de European Film Awards uitgereikt op een groot gala in Berlijn. De Zweedse film "The square" was de grote winnaar op het prijzengala met zes prijzen.

De absurde komedie van Ruben Ostlund won de prijs voor beste Europese film van het jaar. Daarnaast sleepte "The square" ook de onderscheidingen voor beste regisseur, beste scenarist, beste acteur, beste komedie en beste vormgeving in de wacht. "The square" is een absurde satire van de hedendaagse kunstwereld. De film vertelt het verhaal van een van een museumdirecteur.

De hoofdrol in "The square" wordt vertolkt door de Deense acteur Claes Bang.  Naast Bang acteren ook Elisabeth Moss, Dominic West en Terry Notary in de film die eerder dit jaar de Gouden Palm won in Cannes.

De Belgische producties "King of the Belgians" van Peter Brosens en Jessica Woodworth en "Vincent en het einde van de wereld" van Christophe Van Rompaey waren ook genomineerd in de categorie beste komedie, maar die prijs ging naar de slokop van de avond.

Meest gelezen