Videospeler inladen...

Conflict over Jeruzalem: nieuw straatprotest en wederzijdse aanvallen tussen Gaza en Israël

De voorbije uren is opnieuw straatprotest uitgebroken op de Westelijke Jordaanoever.  Eerder werd er over en weer geschoten tussen de Gazastrook en Israël. De spanning loopt op nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdag heeft aangekondigd dat hij Jeruzalem eenzijdig zal erkennen als hoofdstad van Israël.

Na de dag van woede in de Palestijnse gebieden en ver daarbuiten,  blijft de kwestie Jeruzalem de gemoederen verhitten.  Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn vanmorgen honderden Palestijnse betogers op straat gekomen in Bethlehem.  Ze staken autobanden in brand en gooiden stenen naar de Israëlische ordediensten.  Het Israëlische leger heeft verschillende versterkingen naar de Westelijke Jordaanoever gestuurd en houdt andere manschappen paraat "om klaar te zijn voor mogelijke ontwikkelingen". Intussen lijkt het er opnieuw rustig. 

Gaza opnieuw een kruitvat

Vanuit de Gazastrook, die gecontroleerd wordt door de radicale Palestijnse beweging Hamas, zijn de voorbije 24 uur 3 raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied. De projectielen veroorzaakten alleen materiële schade. Het Israëlische leger heeft daarop doelwitten van Hamas in Gaza gebombardeerd.  Daarbij zijn volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid 25 mensen gewond geraakt. Bij de laatste Israëlische luchtaanval, vanmorgen, zijn ook 2 leden van de gewapende tak van Hamas gedood. 

Spoedzitting VN-Veiligheidsraad: Europa eensgezind tegen Trump

Tijdens de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad vrijdag in de late namiddag, verdedigde de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley de beslissing van president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Maar andere diplomaten reageerden afwijzend. In een gezamenlijke verklaring zeiden de Zweedse, Duitse, Franse, Italiaanse én Britse VN-ambassadeur dat de enige optie onderhandelingen zijn over de status van Jeruzalem als hoofdstad van Israëli's én Palestijnen. De Verenigde Naties zelf zijn erg ongerust over een verder escalatie van het geweld. Vanmorgen komt ook de Arabische Liga bij elkaar over de kwestie. 

Amerikaanse vice-president niet welkom

De Amerikaanse vice-president Mike Pence gaat eind deze maand naar Egypte en Israël, maar daar is hij lang niet bij iedereen welkom. Verschillende leiders kondigden al aan dat ze hem niet willen ontmoeten. De Palestijnse president Abbas, die eerder al zei dat de Amerikanen nu niet meer aanvaardbaar zijn als bemiddelaars in het vredesproces, maar ook de grote imam van Al Azhar in Caïro, dat is de belangrijkste autoriteit voor de soennietische moslims. Vandaag kondigde ook de paus van de koptische christenen in Egypte aan dat hij Pence niet wil zien, omdat de Amerikanen de gevoelens van miljoenen mensen hebben gekwetst.

Meest gelezen