Grote klok aan Stadshal gaat 250.000 keer slaan: één keer voor élke Gentenaar

250.000 keer. Zo vaak zal de Grote Triomfante, de klok naast de Stadshal in Gent, begin volgend jaar slaan. 250.000 keer, ofwel één keer voor elke inwoner van de stad. Bij elke slag zal ook de naam van een Gentenaar verschijnen op de toren. Het gaat om een project van de kunstenaar Kris Martin in opdracht van het S.M.A.K., zo schrijft Het Nieuwsblad. 

This content is subject to copyright.

Een hommage aan de stad Gent en haar inwoners. Zo omschrijft het S.M.A.K. het project dat begin volgend jaar van start gaat in de stad. Concreet zal de Grote Triomfante - de klok op het Emile Braunplein - tussen 25 januari en 6 mei om de tien seconden slaan. In totaal gaat het dus om 250.000 klokslagen, ofwel één voor elke Gentenaar. Op hetzelfde moment zal ook de naam van een Gentenaar verschijnen op een lichtkrant bij de klok.

Verbondenheid

De bedenker van het project is de Gentse kunstenaar Kris Martin, die onder meer bekend is van het kruis met de geplooide armen op de Sint-Baafskathedraal.

Het project krijgt de naam "For Whom II" mee, een verwijzing naar het gedicht "For Whom the Bell Tolls" van de Anglicaanse priester-schrijver John Donne, die schrijft dat alle mensen verbonden zijn met elkaar. Iets wat Martin met zijn project ook wil tonen. "Hij stelt een gebaar dat alle culturen, leeftijden en sociale lagen in Gent met elkaar verbindt en ons even doet stilstaan bij wat het betekent om vandaag op eenzelfde plek samen te leven", zo is te horen bij het S.M.A.K.

Alfabetisch

In zo'n drie maanden tijd zullen dus de namen van alle Gentenaars de revue passeren op de toren. Maar of de Gentenaar ook zal weten wanneer zijn of haar naam er zal staan, is nog niet duidelijk. De namen zullen hoe dan ook alfabetisch worden getoond. Bij het S.M.A.K. denken ze erover na om bij elke nieuwe beginletter een berichtje op Facebook te plaatsen.

Elke slag is een hommage aan de mensen die de stad maken tot wat ze is.

"Dit werk is een bellenman, een traditionele figuur die belangrijke gebeurtenissen bekendmaakte", zegt Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van S.M.A.K., aan Het Nieuwsblad. "Elke slag van de klok is een belangrijke gebeurtenis. Het is een hommage aan de mensen die de stad maken tot wat ze is. Met dit project slagen we erin elke Gentenaar op een originele manier toch een artistiek geschenk te geven."

De grote Triomfante zal elke dag slaan tussen 10 en 16 uur, om de tien seconden. De slag van de klok zal bovendien worden gedempt. "Vergelijk het met een soort luide hartslag. Alle bewoners zullen daarover nog een brief krijgen." 

Meest gelezen