Archieffoto
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In Irak is de oorlog tegen IS officieel voorbij

De Iraakse premier Abadi heeft op een persconferentie in Bagdad verklaard dat het Iraakse leger nu heel Irak weer in handen heeft, tot aan de grens met Syrië. Eerder lieten ook Syrië en Rusland al weten dat IS in Syrië verslagen is. Toch betekent dat nog niet het einde van de terreurgroep.

Ruim drie jaar geleden slaagde terreurgroep IS erin om grote delen van Irak en Syrië te veroveren. In Irak veroverde IS maar liefst een derde van het land, en stond zelfs bijna aan de poorten van de hoofdstad Bagdad. In de moskee van de Iraakse stad Mosul riep Abu Bakr al-Baghdadi in de zomer van 2014 een kalifaat uit, in een gebied dat zowat de afmetingen van Italië had, en waar miljoenen mensen woonden. Maar het afgelopen jaar verloor IS steeds meer terrein. Eerst viel Mosul, de Iraakse hoofdstad van IS, later ook Raqqa, hun hoofdstad in Syrië.

Op een persconferentie in Bagdad verklaarde de Iraakse premier Abadi vandaag dat de militaire strijd tegen IS afgelopen is. Iraakse troepen hebben de woestijn in het westen van het land en de hele grens met Syrië nu onder controle, zei hij. En daarmee is de oorlog tegen IS beëindigd. Ook Syrië en Rusland hadden al de overwinning geclaimd op IS in Syrië.

IS niet helemaal uitgeroeid

Maar dat betekent nog niet dat IS helemaal uitgeroeid is. De grens met Syrië is 600 kilometer lang, en ligt voor een groot deel in woestijngebied, waar het makkelijk is om je te verbergen in grotten en kloven. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een oppositiegroep in het buitenland, heeft IS in Syrië nog altijd stukjes land in handen op de oostelijke oever van de rivier de Eufraat en in de provincies Homs en Hama. Volgens terreurexperts is IS ook nog altijd actief in Irak, onder meer in een grote vallei in het zuiden van het land, tussen de grens met Saoedi-Arabië en de Eufraat.

Ryan Dillon, de woordvoerder van de internationale coalitie tegen IS, die geleid wordt door de VS, beaamt dat IS niet helemaal verslagen is en nog altijd een bedreiging vormt voor Irak. "We verwachten dat de groep nu terug zal vallen op haar terroristische oorsprong, en aanslagen zal plegen tegen burgers zoals we in Nassiriya en elders hebben gezien", zei hij. In september kwamen 84 mensen om, vooral pelgrims, bij een dubbele aanslag in die Zuid-Iraakse stad. 

De vrees bestaat ook dat IS-strijders, vooral de zogenaamde foreign fighters, buitenlanders die zich bij IS hadden aangesloten, nu opnieuw uit Syrië en Irak zullen vertrekken om in het buitenland aanslagen te plegen.

Meest gelezen