Videospeler inladen...

Massaal eerbetoon bij uitvaart Johnny Hallyday in Parijs

Vele tienduizenden zijn in Parijs een laatste groet komen brengen aan de populaire Franse rockster Johnny Hallyday. Hij overleed deze week op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Op de route langs de Champs-Elysées, de Place de la Concorde en de Place de la Madeleine stond de massa rijen dik toen de lijkstoet voorbijtrok. Die werd ook gevolgd door 700 motorrijders. En op de trappen van de Madeleine-kerk sprak de Franse president Emmanuel Macron een lofrede uit. 

Het overlijden van rocklegende Johnny Hallyday - ook wel het Franse antwoord op Elvis Presley genoemd - heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt in Frankrijk. Vele tienduizenden fans van alle leeftijden - volgens sommige bronnen honderdduizenden, tot bijna een miljoen - hebben de kou getrotseerd om hun idool de laatste eer te bewijzen. Sommigen hebben zelfs de nacht doorgebracht langs de route waar de begrafenisstoet zou langskomen om verzekerd te zijn van een goed plaatsje. 

AFP

Waar de lijkstoet passeerde - langs de Champs-Elysées, de place de la Concorde, de rue Royale en de place de la Madeleine - stond de massa rijen dik. Opvallend: de stoet werd gevolgd door 700 motorrijders, waaronder vertegenwoordigers van de Nomads en van alle Franse chapters van de Hells Angels. Ze wilden aanwezig zijn op de laatste "ride" van Johnny Hallyday, zelf een enthousiaste "biker". 

Belga

Hij was veel meer dan een zanger, hij was het leven, hij was een deel van Frankrijk.

Voor het begin van de begrafenisdienst sprak de Franse president Emmanuel Macron op de trappen van de Madeleine-kerk een korte lofrede uit, naast de witte kist van Hallyday. "Jullie zijn hier voor hem, voor Johnny Hallyday. Na een carrière van bijna 60 jaar zijn jullie er nog altijd." zei Macron.

"Hij zou zeggen dat hij van jullie houdt. Sommigen onder jullie hebben het gevoel dat ze een familielid verloren hebben. Hij was veel meer dan een zanger, hij was het leven, hij was een deel van Frankrijk. Nu we hem een laatste groet brengen, om het vuur niet te laten doven, opdat hij nooit zou sterven, om hem te bedanken, vraag ik een applaus voor monsieur Johnny Hallyday." Dat applaus was oorverdovend, al waren er ook enkele afkeurende fluitsignalen, bestemd voor Macron zelf.

Bij de katholieke begrafenisdienst waren bevalve president Macron ook zijn twee voorgangers Hollande en Sarkozy aanwezig, en de Franse premier Édouard Philippe. Bij de familie en de kinderen van Johnny Hallyday hoorden ook zijn twee ex-echtgenotes Sylvie Vartan en Nathalie Baye. Franse sterren als Carole Bouquet en Line Renaud namen het woord, en ook père Gilbert was aanwezig, de priester die het huwelijk van Prins Laurent inzegende. Tijdens de dienst speelden de muzikanten van Hallyday's begeleidingsband verschillende van zijn liedjes - op een bepaald moment applaudisseerden de aanwezigen in de kerk mee op de maat van de muziek. 

Het stoffelijk overschot van Johnny Hallyday wordt maandag bijgezet op de begraafplaats Lorient op het eiland Saint-Barthélemy in de Franse Antillen. Hallyday bezat een verblijf op dat eiland. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen