Saakasjvili weer opgepakt in Kiev

De voormalige Georgische president Mikheil Saakasjvili, en huidig Oekraïens oppositielid, is vrijdag opnieuw opgepakt in Kiev. De 49-jarige Saakasjvili werd in het centrum van de Oekraïense hoofdstad opgepakt door speciale eenheden en is overgebracht naar een detentiecentrum.

Tegen Saakasjvili was een arrestatiebevel uitgevaardigd nadat hij dinsdag door de veiligheidsdienst SBU werd opgepakt na een doorzoeking van zijn woning in Kiev. De momenteel staatloze man werd niet veel later echter door zijn aanhangers bevrijd uit het politiebusje dat hem naar de cel moest brengen. Hij wordt beschuldigd van het steunen van een criminele organisatie: zo wordt hij aangewreven geld te hebben aangenomen van de afgezette president Viktor Janoekovytsj, die in ballingschap in Rusland leeft, om een staatsgreep te organiseren.     

Saakasjvili, boegbeeld van de Rozenrevolutie in Georgië, is een fervente tegenstander geworden van zijn vroegere studiemakker, de Oekraïense president Petro Porosjenko, die hem in juli zijn twee jaar eerder verleende Oekraïense nationaliteit ontnam. Dat gebeurde na een steekspelletje waarbij beiden elkaar van corruptie beschuldigden.

Meest gelezen