Maxime Anciaux - All rights reserved

Vloeibaar ontbijt helpt dementerenden eten

Omdat zijn twee dementerende grootmoeders moeite hadden met slikken, bedacht Michel Tops samen met verouderingsexperten van Thomas More en KU Leuven een vloeibaar ontbijt. Zo wil hij dementerenden beter helpen eten.  Vandaag start de krant De Tijd een reeks rond vergrijzing.   

Michel Tops van de Olense Tops Foods is jaren actief in de sector van bereide maaltijden. Eerst leverde hij vooral aan supermarkten, en nadien kwam de luchtvaart erbij.

Dementerende grootmoeders

Maar het was toen hij geconfronteerd werd met de gevolgen van dementie dat hij zich ging toeleggen op rusthuismaaltijden.

Michel Tops: "Ik had twee dementerende grootmoeders. Ik bezocht ze regelmatig in het woonzorgcentrum en zag dat ze moeilijk konden eten. Alles takelde af. Eten was ook heel moeilijk."

Samen met onderzoekers van Thomas More en de KU Leuven is hij op zoek gegaan naar maaltijden waarbij dementerenden met slikproblemen weer min of meer normaal kunnen eten. 

Doorgedreven onderzoek

Dat onderzoek duurde maar liefst 10 jaar. "Zelf zijn we met Tops Foods 6 jaar geleden betrokken bij de ontwikkeling van de maaltijd. Omdat we de resultaten van het onderzoek en ons product in Vlaanderen willen verankeren hebben we de start-up Mitsanto opgericht", zegt Tops.

Het eerste resultaat: een vloeibaar ontbijt. Een papje in drie smaken. Aardbei, banaan en appel-abrikoos. De dikte is zodanig bepaald dat de slikreflex geactiveerd wordt. "We hebben gemerkt dat de verslikkingen gereduceerd werden van 50% naar 2% Een hele stap vooruit."

Ondertussen is het onderzoek klinisch gecertifieerd en hoopt Tops zijn maaltijden vanaf januari 2018 te verdelen in de woonzorgcentra. "Maar daar blijft het niet bij. We willen de maaltijden ook thuis verdelen want vergeet niet: 85% van de dementerenden woont nog altijd thuis", merkt Tops op.

Om de kosten te drukken biedt hij de mogelijkheid om de maaltijden rechtstreeks bij hem te bestellen. Zo zijn er geen tussenstappen en blijft de prijs laag.

We hebben gemerkt dat de verslikkingen gereduceerd werden van 50% naar 2% Een hele stap vooruit

Ondervoeding door moeilijk slikken

12 procent van de Belgische 70-plussers heeft te kampen met ondervoeding. Dit heeft voor een groot stuk te maken met vereenzaming, het verlies van smaakzin en slikproblemen.

Volgens Tops zijn heel wat bestaande maaltijden niet goed genoeg. Ofwel zijn ze te lopend en loopt het uit de mond, ofwel zijn ze te dik, met als gevolg dat het moeilijk te slikken was.

Gepatenteerde microgolftechnologie

Wat de inbreng van Tops vooral interessant maakt, is zijn gepatenteerde microgolftechnologie. "Wij kunnen maaltijden opwarmen tot 120 graden zonder dat ze lopend of waterig worden. "

Ze werken ook altijd met verse producten: "Ons ontbijt bestaat uit ham, kaas, eieren, volkoren beschuit. Qua structuur en samenstelling is het beter dan de geplette boterhammen met koffie die ze nu weleens krijgen", zegt Tops.

Ondertussen werkt Tops verder aan de ontwikkeling van hartige middag- en avondmaaltijden. Waarom niet vloeibare 'spek met eieren' of 'appelmoes met bloedworst en puree'? Alles lijkt mogelijk. Want voor Tops blijft een maaltijd een moment van de dag om naar uit te kijken.

Meest gelezen