Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Arabische Liga eist dat Trump erkenning Jeruzalem ongedaan maakt

"Deze verschuiving in het Amerikaanse beleid inzake Jeruzalem is een gevaarlijke ontwikkeling, waarbij de VS zich geïsoleerd heeft, zodat het geen sponsor en bemiddelaar meer kan zijn van het vredesproces." Dat is de boodschap van de Arabische Liga, die gisteren in spoedzitting bijeenkwam in Caïro, Egypte.

Afgelopen week erkende de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël. Een beslissing die internationaal veel diplomatieke wrevel veroorzaakt en ook al tot geweld geleid heeft op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

De Arabische Liga kwam gisteren in spoedzitting bijeen in Egypte. Secretaris-generaal Ahmed Aboul Gheit verklaarde na afloop dat de erkenning het vertrouwen van de Arabische wereld in de VS als vredesonderhandelaar ondermijnt. Ze kan volgens hem leiden tot de wettelijke verankering van de bezetting van het gebied dat Israël na de oorlog in 1967 innam. De Liga roept landen in de wereld op om als antwoord op het besluit van Donald Trump de Palestijnse Staat te erkennen "met Oost-Jeruzalem als hoofdstad". De Liga vraagt de VN-Veiligheidsraad ook om Trumps beslissing te veroordelen.

Israëlische premier Netanyahu vindt Europese leiders "hypocriet"

De Israëlische premier Netanyahu is gisteravond vertrokken naar Europa. Vandaag ontmoet hij de Franse president Macron, morgen komt hij naar het overleg van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Voor zijn vertrek gaf Netanyahu kritiek op de Europese veroordeling van de beslissing van de Amerikaanse president Trump. "Die reactie is hypocriet en getuigt van een dubbele standaard", zei Netanyahu.

Hij pikt het niet dat Europese leiders de beslissing van Trump veroordelen maar zich wel in stilte hullen over de raketten die de Palestijnen op Israël afvuren. "Ik ben niet van plan om deze hypocrisie te aanvaarden, en zoals steeds zal ik van deze belangrijke gelegenheid gebruik maken om de Israëlische waarheid zonder angst en met opgeheven hoofd te verkondigen."

Netanyahu kreeg gisteren zelf kritiek voor de corruptieschandalen in zijn regering. Naar schatting 10.000 Israëli's betoogden in Tel Aviv. Ook tegen de premier zelf loopt een gerechtelijk onderzoek wegens corruptie. 

Meest gelezen