AFP

Ballet "Noerejev" dan toch in première in Bolsjoj-theater, ondanks arrestatie regisseur

Het ballet "Noerejev" van de Russische regisseur Kirill Serebrennikov is zaterdag dan toch in wereldpremière gegaan in het Bolsjoj-theater in Moskou. Serebrennikov was er zelf evenwel niet bij: hij staat onder huisarrest op verdenking van verduistering. Zijn arrestatie was volgens sommigen politiek gemotiveerd.

Rudolf Noerejev (1939-1993) was een van Ruslands meest getalenteerde balletdansers. Hij was wereldberoemd, vooral vanwege de enorme kracht waarmee hij sprongen kon maken. Hij vluchtte in 1961 vanuit de Sovjet-Unie naar het Westen. Op het eind van zijn carrière maakte hij ook naam als choreograaf. Het ballet "Noerejev", over zijn leven en carrière, was aanvankelijk al gepland voor 11 juli. Maar de première werd uitgesteld omdat het stuk "niet klaar" was.

Rudolf Noerejev
Allan Warren

Het zou het Russische ministerie van Cultuur zijn geweest dat bezwaar had tegen de homo-erotische thema's van sommige scènes. In "Noerejev" komt onder meer de homoseksualiteit van de danser aan bod. Hij overleed in 1993 uiteindelijk aan de gevolgen van aids. De Russische president Vladimir Poetin heeft vier jaar geleden een omstreden wet ingevoerd die het maken van "propaganda" voor homoseksualiteit strafbaar stelt. 

Kort na het afblazen van de première werd de 47-jarige Kirill Serebrennikov, artistiek directeur bij hedendaagse theaterhuis Gogol in Moskou en filmregisseur, officieel in verdenking gesteld voor "fraude op grote schaal".  In november werd daarnaast beslag gelegd op al zijn bezittingen. Hij staat momenteel onder huisarrest. Volgens de cultuursector in Moskou is dat een manier om de kritische kunstenaar monddood te maken.

Bolsjoi-directeur Vladimir Urin stond de pers te woord bij de première van "Noerejev"
AFP

Zaterdag kende het stuk uiteindelijk dan toch zijn première en werd het met luid applaus beloond. In de zaal droegen verschillende toeschouwers T-shirts met de slogan "Vrijheid voor de regisseur". Serebrennikov was zelf wel niet betrokken bij de uiteindelijke opvoering van zijn werk. "Jammer genoeg heeft de onderzoekscommissie geen gevolg gegeven aan onze vraag om Kirill Serebrennikov te laten deelnemen aan de repetities", zegt Vladimir Oerin, de directeur van het Bolsjoj-theater.

Meest gelezen