Gemaskerde mannen gooien brandende voorwerpen naar synagoge in Göteborg

In het centrum van de Zweedse stad Göteborg heeft een groep gemaskerde jongeren zaterdagavond een synagoge bestookt met brandende voorwerpen. Op het moment van het voorval waren er in de synagoge ongeveer twintig jongeren aanwezig.

Een twintigtal gemaskerde jongeren is rond 10 uur uur afgezakt naar de synagoge in het centrum van Götenborg. Daar was een jongerenfeest aan de gang. De daders gooiden brandende projectielen over de omheining. Er ontstond even vuur in de tuin, maar dat werd door de lichte regen snel gedoofd. De aanwezige Joodse jongeren vluchtten naar de kelder, en konden wat later veilig ontkomen. De politie heeft intussen 3 verdachten aangehouden . In heel Zweden worden de synagoges extra bewaakt.     

Verband met Palestijns protest tegen Amerikaanse erkenning Jeruzalem?

Eerder op zaterdag had in de Zweedse hoofdstad Stockholm nog een betoging plaatsgevonden tegen de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Isräel en de Amerikaanse ambassade in het land te verhuizen van Tel Aviv naar de historische stad. Tijdens de vreedzame betoging werd een Israëlische vlag in brand gestoken.  Vrijdag kwamen in de zuidelijke stad Malmö volgens Zweedse media ook al zowat 200 demonstranten op straat die antisemitische slogans scandeerden.  Volgens de voorzitter van de Joodse organisatie in Göteborg is de brandstichting direct in verband te brengen met het anti-Joodse protest. De Zweedse politie heeft nog niets bekendgemaakt over mogelijke motieven. 

 

Meest gelezen