Videospeler inladen...

Gouverneur Californië: "Bosbranden met Kerstmis worden het nieuwe normaal"

De Democratische gouverneur van Californië, Jerry Brown, denkt dat de bevolking maar zal moeten wennen aan bosbranden met Kerstmis. Zijn staat wordt nu al een week lang geteisterd door hevige bosbranden. Maar liefst 607 vierkante kilometer bos is al in de as gelegd.

De Amerikaanse staat Californië wordt nu al een week lang geteisterd door hevige bosbranden. Die zijn veroorzaakt door een combinatie van hoge temperaturen en droogte. Doorgaans zou aan de branden al lang een eind gekomen moeten zijn, maar het natte seizoen laat dit jaar op zich wachten. Opnieuw.

Tijdens een persconferentie, samen met de lokale brandweer, citeerde gouverneur Brown wetenschappers, die zeggen dat de klimaatverandering ertoe leidt dat het zuiden van Californië letterlijk zal opbranden."We zijn er bijna aan toe om branden te blussen met Kerst. We staan voor een nieuwe realiteit in onze staat", aldus Brown. En dat baart hem grote zorgen.

De droge winters worden volgens Brown veroorzaakt door de wereldwijd toenemende uitstoot van CO2. Dat zal anders moeten, zowel in de VS als daarbuiten. "We moeten goede rentmeesters zijn van onze buurten en staat, maar ook missionarissen die het woord verkondigen dat we iets moeten veranderen aan de manier waarop we onze economie draaiende houden."

Deskundigen waarschuwen dat bosbranden door de klimaatverandering het hele jaar door een bedreiging worden.

Kritiek op Trump

De Democraat Brown had in het verleden al kritiek geuit op president Donald Trump, die het niet zo nauw neemt met de opwarming van de aarde. Voorts vreest Brown ook voor het leven en eigendom van de inwoners van Californië.

De branden woeden nu al een week lang op zes verschillende plaatsen en hebben 607 kilometer bos in de as gelegd. De grootste brand kreeg de naam "Thomas" en woedt in Ventura County. 200.000 inwoners hebben hun huizen moeten verlaten. Daarnaast wordt gevreesd dat de landbouwgebieden, die miljoenen aan inkomsten genereren, getroffen zullen worden.  

Bij de bosbranden in Californië is één dode gevallen, een vrouw van 70.

Meest gelezen