Guy Vanhengel: "Uitspraken premier Michel tonen totale onwetendheid aan in Eurostadion-dossier"

"Premier Charles Michel (MR) weet totaal niet hoe het dossier rond het Eurostadion in elkaar zit." Dat zegt Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) in "De zevende dag", die voor het eerst reageert op de nieuwe ontwikkelingen in het dossier. "Aan dit dossier is keihard gewerkt, maar er is ook sabotage gepleegd."

Afgelopen donderdag werd duidelijk dat Brussel geen speelstad zal worden voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2020. De UEFA schrapte de stad door het aanhoudende gekibbel rond het geplande nieuwe Eurostadion. Er was volgens de voetbalorganisatie niet genoeg zekerheid dat het stadion er ook effectief zou komen. 

Premier Charles Michel (MR) reageerde vrij snel. Hij schuift de fout in de schoenen van de stad Brussel - die "een stadion wilde bouwen buiten het eigen grondgebied" - en het Brussels Gewest, dat "het dossier nooit op het overlegcomité heeft gebracht". Op de partijraad van de MR zei Michel dat het dossier van in het begin verprutst is door amateurs. 

Onwetendheid

"Ik voel me niet aangesproken", reageert Brussels minister Guy Vanhengel nu in "De zevende dag". Hij wordt gezien als een van de politieke motoren achter het stadion. "Die uitspraak toont een totale onwetendheid aan. En dat is toch wel straf, dat zelfs de premier niet weet hoe het dossier in elkaar zit."

Bijna alle hoofdrolspelers zijn vertrokken of in een andere positie terechtgekomen. Toen kregen we het gevoel dat we werden tegengewerkt. 

Dat Brussel soloslim heeft proberen spelen, ontkent de minister. "In 2014 zaten we met iedereen rond de tafel: Elio Di Rupo voor de federale regering, Kris Peeters voor Vlaanderen, de Voetbalbond, de Brusselse regering en de stad Brussel. Iedereen wilde ervoor gaan. Uiteindelijk zijn bijna alle hoofdrolspelers vertrokken of in een andere positie terechtgekomen. Toen hebben we het gevoel gekregen dat we tegengewerkt werden."

"Eerst en vooral is de Voetbalbond beginnen tegenwerken", zegt Vanhengel, die benadrukt dat er ook politiek "is tegengewerkt én gesaboteerd". "Op een bepaald moment vroeg ik om samen te zitten met enkele vertegenwoordigers van de Vlaamse regering om het over het dossier te hebben. De deur was dicht." Over wie hij het heeft, zegt hij niet, maar hij benadrukt dat dit om "een sportdossier" gaat. "Waar zitten die ministers van Sport hier?" Een verwijzing naar minister Philippe Muyters (N-VA).

Kon het beter?

"Uiteraard kunnen we allemaal beter doen. En dat was wellicht langs onze kant ook het geval", besluit de minister. "Maar zij die nu zeggen dat dit dossier knutselwerk is, die kennen het dossier gewoon niet. Hier is ontzettend veel tijd in gestoken en ook keihard aan gewerkt."

Zij die nu zeggen dat dit dossier knutselwerk is, die kennen het dossier niet.

En wat nu? "Dit is écht het moment om eens te kijken naar wat er allemaal verkeerd is gelopen in het dossier en om te kijken hoe we het alsnog kunnen oplossen. Als er nu wordt gekozen voor een volledig nieuw project, dan voorspel ik nog tien tot twintig jaar discussie. En dat terwijl we nu al een kwart eeuw achterstaan op onze buurlanden als het gaat om zo'n infrastructuur." 

Meest gelezen