Videospeler inladen...

Israëlische premier Netanyahu bijt van zich af na ontmoeting met Franse president Macron

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in Parijs stevig van zich afgebeten na een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron. "Jeruzalem is al 3.000 jaar de hoofdstad van de Joden", zei hij, nadat Macron de erkenning van Jeruzalem door de Amerikaanse president Trump nog eens veroordeeld had. Hij had ook nog een boodschap voor de Turkse president Erdogan.

Benjamin Netanyahu is in Parijs voor een tweede ontmoeting met Emmanuel Macron sinds die president is. Het bezoek lag al langer vast, maar werd overschaduwd door de recente beslissing van de Verenigde Staten om Jeruzalem te erkennen als Israëlische hoofdstad, een beslissing die veel onrust veroorzaakt in het Midden-Oosten.

Na de ontmoeting gaven beide mannen een korte verklaring. Emmanuel Macron begon met alle geweld en terrorisme tegen Israël te veroordelen, iets wat duidelijk in goede aarde viel bij Netanyahu. Die had zich vanochtend nog beklaagd over de Europese leiders, die wel de erkenning van Jeruzalem veroordelen, maar niets zeggen over de raketten die vanuit Gaza op Israël afgevuurd worden.  

Jeruzalem is al 3.000 jaar de hoofdstad van de Joden. Dat kun je lezen in een heel goed boek.

Benjamin Netanyahu, premier Israël

Maar daarna beklemtoonde ook Macron nog een keer dat hij die erkenning veroordeelde. Frankrijk blijft geloven in een tweestatenoplossing, zei hij, waarbij de Palestijnen naast de Israëli's een eigen staat krijgen. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem hun hoofdstad maken. Deze beslissing is dus gevaarlijk voor het vredesproces, besloot Macron. Dat vredesproces moet verdergezet worden, zei Macron nog, en de bouw van nieuwe nederzettingen opschorten zou een goeie eerste stap zijn.

Maar Netanyahu reageerde scherp. Jeruzalem is al 3.000 jaar de hoofdstad van de Joden, zei hij. "Dat kun je lezen in een heel goed boek, dat boek heet de Bijbel." Hij somde ook nog alle Israëlische instellingen op die zich in Jeruzalem bevinden, "dus waar anders zou onze hoofdstad kunnen zijn?" En hij voegde eraan toe: "Hoe sneller de Palestijnen die realiteit kunnen aanvaarden, hoe sneller er vrede zal komen."

"Geen morele lessen nodig van Erdogan"

Ook de Turkse president Erdogan kreeg een veeg uit de pan. Die had eerder vandaag gezegd dat hij zich uit alle macht zou verzetten tegen de erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. "Israël is een terroristische staat die kinderen vermoordt", zei Erdogan. Die verwees daarmee naar een foto van een geblinddoekte Palestijnse tiener die door meer dan tien Israëlische soldaten wordt weggeleid op de Westelijke Jordaanoever.

"Ik heb geen morele lessen te krijgen van een leider die Koerdische dorpen bombardeert, journalisten in de gevangenis gooit, Iran helpt om de internationale sancties te omzeilen, en terroristen - ook in Gaza - helpt om onschuldige mensen te vermoorden", zei Netanyahu. Morgen komt Netanyahu naar Brussel voor een informele ontmoeting met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Meest gelezen