Videospeler inladen...

Lot van Iraanse VUB-gastdocent lijkt bezegeld: Geen beroep tegen doodstraf aangetekend

De echtgenote van professor Ahmadreza Djalali heeft bekendgemaakt dat de Iraanse advocaat van Djalali geen beroep heeft aangetekend tegen het doodstrafvonnis. "De enige verklaring is dat de advocaat van Djalali onder een hoedje speelt met de rechter van de Iraanse Revolutionaire Rechtbank", zegt Gerlant van Berlaer, een collega van Djalali en spoedarts aan het UZ Brussel.

Het hoger beroep van de VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali, die in oktober na 19 maanden gevangenschap ter dood werd veroordeeld in Iran, blijkt door zijn advocaat nooit te zijn ingediend. Dat meldt de echtgenote van Djalali.

De Iraans-Zweedse wetenschapper zit sinds april 2016 in de cel in Teheran. Op 21 oktober werd hij ter dood veroordeeld. Hij is schuldig bevonden aan samenwerking met vijandelijke staten en activiteiten tegen de Iraanse nationale veiligheid.  

Djalali vroeg zijn advocaat meester Daryabeighi om hoger beroep aan te tekenen binnen de toegelaten drie weken, maar het blijkt nooit te zijn toegekomen bij het Iraanse Hooggerechtshof.

"De enige verklaring voor deze dwaling is dat Ahmadreza Djalali's zogenaamde advocaat onder een hoedje speelt met de Iraanse Revolutionaire Rechtbank, die Djalali na fysieke en psychologische marteling, zonder eerlijk of openbaar proces tot de doodstraf veroordeelde",  zegt Gerlant van Berlaer, een collega van Djalali en spoedarts aan het UZ Brussel.

"Sinds Djalali's onaanvaardbare vonnis ijveren de VUB, het UZ Brussel en Amnesty International samen met vele collega's voor het vrijwaren van de rechten van deze arts. Intussen tekenden 268.000 mensen de petities. Ondanks druk op wetenschappelijk en diplomatiek niveau van Belgische, Zweedse en Italiaanse politici, alsook Eurocommissaris Frederica Mogherini, blijft Iran zijn rechten met de voeten treden", besluit Gerlant van Berlaer.

Meest gelezen