Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Palestijns vat van woede kookt over

De omstreden uitspraak van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als Israëlische hoofdstad en er op langere termijn de ambassade naar te verhuizen, blijft reacties uitlokken. En het is intussen meer dan protest alleen.

In Indonesië, waar het al vroeg dag was, trokken de eerste duizenden betogers de straat op in Jakarta. Ze scandeerden slogans tegen Israël en de Amerikanen en hemelden Al Quds, de Arabische naam van Jeruzalem, op als hoofdstad van de Palestijnen.  

In de Libanese hoofdstad Beiroet was de spanning nog vele groter. Tien procent van de Libanese bevolking bestaat uit Palestijnse vluchtelingen. Enkele duizenden jonge betogers gingen daar de barricade te lijf rond de Amerikaanse ambassade. Ze werden weggejaagd met prikkeldraad, traangas en het waterkanon. 

In Gaza-stad zagen de straten zwart van het volk. Daar werden met rood doorkruiste foto's van de Amerikaanse president Trump en de Israëlische premier Netanyahu eerst mee gedragen en daarna verbrand en vertrappeld.  De uitingen van woede hebben mogelijk nog een extra impuls gekregen door de Palestijnse partij Fatah van president Abbas. Die heeft de Palestijnen opgeroepen om hun verzet nog uit te breiden.

Brandstichting in Zweedse synagoge

Het blijft niet bij protest alleen. In de Zweedse stad Göteborg hebben gemaskerde jongeren gisteravond geprobeerd om de synagoge in brand te steken. Ze gooiden brandende projectielen over de omheining, maar die werden geblust door de regen voor ze het gebouw bereikten. De zowat 20 aanwezigen op een jongerenfeest bleven ongedeerd. De politie heeft 3 verdachten opgepakt. 

De politie onderzoekt de motieven van de daders nog. Maar de brandstichting komt vlak nadat er in de Zweedse hoofdstad Stockholm en eerder ook in de derde stad Malmö was betoogd over de kwestie Jeruzalem. Bij die betogingen werden anti-Joodse leuzen gescandeerd. 

Meest gelezen