Politie Brussel over Catalaanse vlag op politiewagen: "Betogers hebben ze erop gehangen"

Niet de politie, maar de betogers zélf hebben een Catalaanse vlag gehangen aan een politiewagen tijdens de betoging van Catalanen deze week. Dat zegt de Brusselse politie aan VRT NWS. "De agenten hebben dat toegelaten, maar ze hebben de juiste betekenis ervan niet goed ingeschat."

Het was het Spaanse Europarlementslid Pilar Ayuso Gonzalez die gisterenavond op Twitter de kat de bel aanbond. Zij reageerde op een foto die opgedoken was van de betoging van Catalanen in Brussel, afgelopen donderdag. Daarop is een politiewagen te zien waar de Catalaanse vlag aan vastgemaakt is. 

Het Europarlementslid - dat lid is van de Partido Popular - haalde uit naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en noemde hem een "neofascist". Jambon zelf wilde amper reageren, maar wees naar de Brusselse burgemeester, die verantwoordelijk is voor de lokale politie. 

De politie zegt aan VRT NWS dat zij niet zelf de vlag op de auto hebben gehangen. "Enkele betogers hebben dat gedaan", zo klinkt het. "Zij hebben aan de agenten gevraagd of ze dat mochten doen en de agenten hebben dat toegelaten in de ludieke sfeer die er op de betoging hing. Zij kenden de juiste betekenis van de vlag niet, want die vlag was overal."

De korpschef zal zijn agenten er wel nog eens op wijzen dat ze zich ten allen tijde neutraal moeten opstellen.

Meest gelezen