Beke na kritiek Europarlementslid op Jambon: "Een minister neofascist noemen, moet je niet doen"

Een foto van een lokale politiewagen in Brussel waar de Catalaanse vlag aan vastgemaakt is, lokt heel wat commotie uit. Een Spaans Europarlementslid noemde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een "neofascist". "Totaal van de pot gerukt", zegt Jambon, die een signaal wil van CD&V, dat in het Europees Parlement in dezelfde fractie zit als het parlementslid. "Dit moet je niet doen", zegt voorzitter Beke. 

Donderdag manifesteerden ongeveer 45.000 Catalanen en hun sympathisanten in Brussel. Op sociale media doken filmpjes op van Belgische politiewagens waar een Catalaanse vlag aan vastgemaakt was.

Kan niet, vindt Europarlementslid Pilar Ayuso Gonzalez, die lid is van de Partido Popular. Zij noemt minister Jambon "een onafhankelijke en neofascistische Vlaming". Esteban Gonzalez Pons, een ander Spaans Europarlementslid, vraagt een officiële uitleg aan België.

Jambon zelf wilde eerst niet reageren, maar wees er wel meteen op dat de burgemeester verantwoordelijk is voor de lokale politie. Bij de regionale zender ATV noemde hij de uitspraken van de Spanjaard "totaal van de pot gerukt" en "niet ernstig". 

Deze uitspraken zijn totaal van de pot gerukt en niet ernstig. 

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)

"Ik heb vroeger zelf ook nog betoogd en als je dan een Vlaamse vlag op een politiewagen kon leggen zag je dat als een overwinning", zei Jambon. De politie benadrukt ondertussen dat de betogers inderdaad zelf de vlag op de wagen hebben gehangen. 

Hoe dan ook vroeg Jambon een vorm van excuses of afkeur van CD&V, die in het Europees Parlement in dezelfde fractie zit als de Partido Popular. "Dat zou een vorm van collegialiteit zijn die ik zou appreciëren."

Videospeler inladen...

Beke zelf reageerde ondertussen op Twitter. "Zelfs al verschil je van mening, dan nog moet je dit niet doen", schrijft de CD&V-voorzitter. "Dit holt alleen maar de historische betekenis van het fascisme uit en is niet respectvol naar zijn slachtoffers." Tegelijkertijd geeft hij ook nog een sneer naar de N-VA, die het Spanje onder Mariano Rajoy vergeleek met dat van Franco. "Dat moet je ook niet doen."

Deze uitspraak holt alleen maar de historische betekenis van het fascisme uit en is niet respectvol naar zijn slachtoffers.

CD&V-voorzitter Wouter Beke

Meest gelezen