AFP or licensors

Frankrijk roept massaal babymelk terug wegens gevaar voor salmonella

De Franse overheid heeft alle babymelk van de groep  Lactalis die bestemd is voor de Franse en buitenlandse markt teruggeroepen. De melk zou mogelijk besmet zijn met salmonella. "Enkele weken geleden zijn er in Frankrijk twintig baby's besmet met de salmonellabacterie. Volgens de overheid heeft producent Lactalis na de eerste besmettingen niet genoeg gedaan om de verdere verspreiding te voorkomen", zegt correspondent Frank Renout.

De Franse melkproducent Lactalis moet een heel grote hoeveelheid rijst- en babymelk uit de handel halen. "Het gaat om een enorme hoeveelheid", meldt Lactalis. Het Franse ministerie van Economie en Financiën heeft een lijst gepubliceerd van 620 loten die worden teruggeroepen. Het gaat om honderdduizenden verpakkingen.

"Begin deze maand werden al kleine hoeveelheden babymelk van Lactalis uit de schappen verwijderd. Enkele weken geleden zijn er twintig baby's besmet met de salmonellabacterie. De voorbije weken zijn er opnieuw vijf nieuwe salmonellabesmettingen vastgesteld", zegt Frank Renout.

De Franse overheid zegt dat de producent na de eerste besmettingen niet genoeg heeft gedaan om verdere verspreiding te voorkomen. "Daarom wordt nu uit voorzorg de babymelk van Lactalis massaal uit de handel gehaald."

De melk is wereldwijd geëxporteerd. "Mogelijk is ook met salmonella besmette melk naar België getransporteerd. De salmonellabacterie kan leiden tot uitdroging en diarree. De Franse overheid roept op om de babymelk niet meer te gebruiken", aldus Renout.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen gaat er momenteel niet vanuit dat er besmette melk in ons land is terechtgekomen.

Meest gelezen