Piet den Blanken

Vlaming moet gemiddeld 3 jaar wachten op sociale woning

Wie in Vlaanderen op een wachtlijst staat voor een sociale woning moet gemiddeld 3 jaar lang geduld hebben. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Groen aan bevoegd minister Homans (N-VA). "Intussen moeten veel Vlamingen zich redden op de private huurmarkt", zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen). "En daar zijn de huurprijzen vaak nog te hoog."

Eerst het goede nieuws: de Vlaamse overheid investeert vandaag al fors in sociale huisvesting. "Maar minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) mag niet op haar lauweren rusten", waarschuwt oppositiepartij Groen. 

Onzekerheid

"Er staan vandaag meer dan 120.000 Vlamingen op een wachtlijst voor een sociale woning", weet Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) na een schriftelijke vraag aan bevoegd minister Homans. "Terwijl ze wachten, moeten ze het hoofd boven water houden op de private huurmarkt. Daar kunnen ze steeds vaker de kosten van de huur niet betalen. Dat zorgt voor onzekerheid voor huurder én verhuurder. Steeds meer Vlamingen vallen zo in armoede. Vooral de allerzwaksten krijgen het almaar moeilijker."

Groen pleit voor een verhoging van het aantal sociale woningen én de invoering van een huurtoelage voor mensen die daar nood aan hebben. "In Vlaanderen is nog steeds maar zes procent van de woonmarkt sociaal, en daarmee bengelen we aan de staart in heel Europa", vertelt Moerenhout. "Een huurtoelage zou als ondersteuning kunnen dienen voor Vlamingen die op een wachtlijst staan. Zulke maatregelen zijn gunstig voor zowel huurder als verhuurder."

Niet meteen een verrassing: de wachtlijsten zijn het langst in de centrumsteden. In Oostende en Turnhout moeten kandidaat-huurders meer dan 2.300 dagen wachten. In de steden Kortrijk en Roeselaren zijn de lijsten het kortst.

Meest gelezen