Videospeler inladen...

Na het Eurostadion: CD&V wil grotere rol voor het overlegcomité van de regeringen in ons land

Oud-premier Yves Leterme pleit ervoor om een nieuwe vorm van arbitrage tussen de verschillende overheden in ons land in het leven te roepen. Die moet scheidsrechter spelen in moeilijke dossiers. Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag", na de heisa rond het Eurostadion. Een denkpiste is de rol van het overlegcomité tussen de overheden sterker definiëren. Een boodschap waar Vlaams vicepremier Kris Peeters (CD&V) zich achter schaart. "Ik wil dat nadrukkelijk op de agenda zetten: het overlegcomité moet efficiënter kunnen werken."

De UEFA besliste afgelopen week om Brussel langer niet te weerhouden als gaststad voor het EK Voetbal in 2020. Voornaamste reden: er is nog altijd geen zekerheid over het Eurostadion. De verschillende overheden raken het er niet over eens. Yves Leterme, die bij de UEFA in de commissie financial fair play zit, kaartte al aan dat het falende dossier twee oorzaken heeft. Enerzijds "een riskante keuze wat de locatie betreft" (op Parking C van de Heizel, op Vlaams grondgebied, nvr), anderzijds een "constructiefout in ons federalisme."

In "De zevende dag" herhaalde Leterme die boodschap. "Het probleem ligt in de toenemende complexiteit van dossiers, maar dat is niet louter een Belgisch verhaal. Daarbovenop krijg je hier echter verschillende bestuurslagen, waarbij elk niveau nog eens verantwoordelijkheden deelt in dezelfde dossiers. Dat leidt tot blokkeringen. Die tasten het vertrouwen van investeerders in ons land aan, we kunnen ons dat niet langer permitteren."

Leterme pleit voor een nieuwe vorm van arbitrage, waarbij op voorhand duidelijk wordt afgesproken wat moet gebeuren in dossiers waarbij de verschillende bestuursniveaus betrokken zijn. Niet alleen de vraag wie de finale beslissing neemt bij onenigheid, maar ook de afspraak om zich daar loyaal aan te houden.

"Het overlegcomité moet sterker en efficiënter worden"

Na de beslissing van de UEFA opperden sommigen dat herfederalisering de oplossing is. Daar ziet Leterme echter niet veel heil in. "Dat is geen garantie dat je dan geen blokkeringen meer krijgt. De federale regering is paritair samengesteld (evenveel Nederlands- en Franstaligen, nvr), het verleden leert ons dat Vlamingen en Franstaligen daar in moeilijke dossiers ook lijnrecht tegenover elkaar staan."

Het overlegcomité dan (een orgaan waar vertegenwoordigers van de verschillende bestuursniveaus overleg plegen om conflicten te voorkomen of op te lossen, nvr)? "Dat is op dit moment vooral veel comité en weinig overleg, dat werkt niet", zegt Leterme. Het kan volgens hem wel een basis vormen. "Als er een akkoord komt dat sterker definieert en bepaalt hoe de besluitvorming verloopt."

CD&V-vicepremier Kris Peeters is het eens met Leterme. "We hébben met het overlegcomité al een plaats waar de verschillende regeringen van ons land elkaar ontmoeten. Nog een nieuwe instantie hebben we niet nodig", zei hij in "De zevende dag". "Ik ben al langer vragende partij om het overlegcomité efficiënter te laten werken, ik wil dat nu ook nadrukkelijk op de kaart zetten. We moeten dat grondig bekijken."

Videospeler inladen...

"Vroeg of laat tikt Europa ons op de vingers"

"Er is een nevenschikking van normen tussen de bestuursniveaus, waar iedereen aan vasthoudt. Momenteel is er niks van arbitrage, en dat leidt tot jarenlange blokkeringen", aldus Leterme. "Dat kunnen we ons niet langer permitteren. Het wordt ons nu al aangerekend, en niet alleen door de UEFA. Vroeg of laat zal Europa ons ook op de vingers tikken. Het is belangrijk dat we in dossiers van groot maatschappelijk en economisch belang een oplossing vinden waardoor die blokkeringen niet meer mogelijk zijn."

Videospeler inladen...

Meest gelezen