Videospeler inladen...

"België moet tien keer meer klimaatgeld betalen"

Op de vooravond van een belangrijke klimaattop in Parijs vraagt 11.11.11, de koepel van de Vlaamse noordzuidbeweging, een veel grotere bijdrage van België  voor de klimaatfinanciering. Dat is geld dat rijke landen moeten betalen om de arme landen te helpen zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Klimaattop over geld

Morgen ontvangt de Franse president Macron in Parijs meer dan vijftig staatshoofden en regeringsleiders voor een speciale klimaattop. De bedoeling is meer geld te zoeken van zowel regeringen als organisaties, banken en bedrijven om de klimaatverandering tegen te gaan. Aan de ene kant is dat het financieren van de overgang naar een koolstofvrije economie. Aan de andere kant is dat het spijzen van een spaarpot, bedoeld voor arme landen om zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals orkanen en extreme droogtes.

Spaarpot

In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat rijke landen met z'n allen 100 miljard dollar per jaar in die spaarpot steken tegen 2020. Het totale bedrag dat die landen daar nu voor uitrekken, moet dringend omhoog.

België

De Noordzuidbeweging 11.11.11 tikt België op de vooravond van de klimaattop op de vingers. België heeft beloofd om tot 2020 jaarlijks 50 miljoen euro in de klimaatpot te steken, en dat is te weinig, vindt 11.11.11. Dat is veel minder dan bijvoorbeeld Zweden (400 miljoen €) en Nederland (471 miljoen €) bijdragen.

"Bovendien is België een rijk land met een grote historische uitstoot, en dus moet ons land zijn verantwoordelijkheid nemen", reageert Lien Vandamme, klimaatexperte van 11.11.11.

11.11.11 vindt dat België 500 miljoen euro per jaar zou moeten betalen, 10 keer meer dan het huidige bedrag dus.

Meest gelezen