"Le fidèle" van Michaël Roskam grijpt naast nominatie voor Golden Globes

"Le fidèle" van Michaël R. Roskam is niet genomineerd in de categorie niet-Engelstalige film van de Golden Globes. De Belgische film moest het afleggen tegen films uit Chili, Cambodja, Duitsland, Rusland en Zweden.

België zal geen Golden Globe winnen tijdens de uitreiking van de prestigieuze Amerikaanse filmprijzen op 7 januari volgend jaar. Onze inzending "Le fidèle" van Michaël R. Roskam is niet genomineerd in de categorie niet-Engelstalige film.

De film moest het afleggen tegen "Una mujer fantástica" van Sebastián Lelio (Chili), "First they killed my father" van Angelina Jolie (Cambodja), "Aus dem nichts" van Fatih Akin (Duitsland), "Loveless" van Andrej Zvjagintsev (Rusland) en "The square" van Ruben Östlund (Zweden).

Later deze week maakt de Academy of Motion Picture Arts & Sciences de shortlist bekend met films die kans maken op een Oscar in de categorie niet-Engelstalige film, dit in afwachting van de bekendmaking op 23 januari van de 5 films die effectief een nominatie binnenrijven. Ook voor die prijzen heeft België "Le fidèle" ingestuurd.

Beste film

Verschillende andere filmmakers en acteurs kunnen uiteraard wel hopen op een Golden Globe. In de categorie beste film (drama) zijn "Call me by your name" van Luca Guadagnino, "Dunkirk" van Christopher Nolan, "The post" van Steven Spielberg, "The shape of water" van Guillermo del Toro en "Three billboards outside Ebbing, Missouri" van Martin McDonagh genomineerd.

In de categorie beste film (musical of komedie) hebben "The disaster artist" van James Franco, "Get out" van Jordan Peele, "The greatest showman" van Michael Gracey, "I, Tonya" van Craig Gillespie en "Lady bird" van Greta Gerwig een nominatie beet.

Beste actrice

Jessica Chastain ("Molly's game"), Sally Hawkins ("The shape of water"), Frances McDormand ("Three billboards outside Ebbing, Missouri"), Meryl Streep ("The post") en Michelle Williams ("All the money in the world") hebben een nominatie beet in de categorie actrice in een hoofdrol (drama).

Judi Dench ("Victoria & Abdul"), Helen Mirren ("The leisure seeker"), Margot Robbie ("I, Tonya"), Saoirse Ronan ("Lady bird") en Emma Stone ("Battle of the sexes") maken kans op diezelfde prijs, maar dan in een aparte categorie voor musical of komedie.

In de categorie actrice in een bijrol maken de Golden Globes geen onderscheid tussen drama en musical of komedie. Hier zijn Mary J. Blige ("Mudbound"), Hong Chau ("Downsizing"), Allison Janney ("I, Tonya"), Laurie Metcalf ("Lady bird") en Octavia Spencer ("The shape of water") genomineerd.

Beste acteur

Bij de mannen zijn Timothée Chalamet ("Call me by your name"), Daniel Day-Lewis ("Phantom thread"), Tom Hanks ("The post"), Gary Oldman ("Darkest hour") en Denzel Washington ("Roman J. Israel, Esq.") genomineerd in de categorie acteur in een hoofdrol (drama).

De Golden Globe in de categorie acteur in een hoofdrol (musical of komedie) gaat naar Steve Carell ("Battle of the sexes"), Ansel Elgort ("Baby driver"), James Franco ("The disaster artist"), Hugh Jackman ("The greatest showman") of Daniel Kaluuya ("Get out").

Willem Dafoe ("The Florida project"), Armie Hammer ("Call me by your name"), Richard Jenkins ("The shape of water"), Christopher Plummer ("All the money in the world") en Sam Rockwell ("Three billboards outside Ebbing, Missouri").

De Golden Globes reiken ook aan films en series op tv prijzen uit. De nominaties in deze en nog andere categorieën vindt u hier.

Meest gelezen