Videospeler inladen...

Poetin kondigt terugtrekking aan van grootste deel van Russische troepen uit Syrië

De Russische president Vladimir Poetin heeft de terugtrekking aangekondigd van het grootste deel van de Russische troepen in Syrië. Hij deed dat tijdens een verrassingsbezoek aan de basis van Hmeimim in Syrië, aldus het Russische persagentschap Interfax.

De Russische president Vladimir Poetin is op verrassingsbezoek in Syrië. Poetin kondigde tijdens een bezoek aan de luchtmachtbasis van Hmeimim de terugtrekking aan van het grootste deel van de Russische troepen in Syrië. 

"In bijna twee jaar hebben de Russische troepen, in samenwerking met het Syrische leger, een groot deel van de internationale terroristen vernietigd. Om die reden heb ik beslist om het grootste deel van de Russische militairen die zich in Syrië bevinden naar Rusland te laten terugkeren", aldus de president. Hij heeft niet gemeld hoeveel soldaten nog in Syrië zullen blijven.      

"Het vaderland wacht op jullie"

Poetin werd op de basis van Hmeimim ontvangen door de Syrische president Bashar al-Assad, de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en het hoofd van de Russische troepen in Syrië, generaal Sergej Soerovikin. 

Jullie zullen als overwinnaars weer naar huis terugkeren, naar jullie naasten, ouders, vrouwen, kinderen, vrienden

President Poetin

"Jullie zullen als overwinnaars weer naar huis terugkeren, naar jullie naasten, ouders, vrouwen, kinderen, vrienden. Het vaderland wacht op jullie, vrienden", zei hij nog. "Indien de terroristen terug oprukken, zullen we hen harder dan ooit aanvallen. We zullen nooit de doden vergeten en de verliezen die we geleden hebben in de strijd tegen het terrorisme, in Syrië en bij ons in Rusland."

"volledige bevrijding"

Rusland had op 21 november al aangekondigd dat "de actieve fase van zijn militaire operatie" in Syrië is afgerond. Donderdag meldde Rusland de "volledige bevrijding" van het Syrische grondgebied uit de handen van terreurgroep IS, hoewel de jihadistische groep nog steeds regio's in het land controleert.     

Sinds 2015 voerde het Russische leger luchtaanvallen uit ter ondersteuning van Assad in zijn strijd tegen IS en de rebellen. Moskou is een van de belangrijkste bondgenoten van het Syrische regime. Rusland kondigde in maart 2016 ook al aan het grootste deel van zijn troepen terug te trekken uit Syrië. Kort nadien bleek echter dat de Russische operaties gewoon werden voortgezet. Poetin heeft maandag ook nog een gesprek met Egypte en wordt later op de dag ook in Turkije verwacht.

Meest gelezen