"Boekentips van Iedereen Leest zijn niet in marmer gehouwen, scholen en leerkrachten bepalen zelf wat leerlingen lezen"

De boekentips die Iedereen Leest aan scholen en leerkrachten geeft, zijn louter suggestief. Bovendien zijn die tips evenwichtig samengesteld. Dat zegt communicatiemedewerker Tine Kuypers in een reactie op een opiniestuk van Marc De Bel in De Morgen. Daarin onderschrijft de jeugdauteur de stelling dat de organisatie "nog steeds hoogstaande literaire boeken" uitdraagt.

"Waarom moeten onze kinderen slaapverwekkende boeken lezen?": onder die titel schrijft Marc De Bel vandaag een opiniestuk in De Morgen waarin hij uithaalt naar de boeken die leerlingen en studenten verplicht moeten lezen.

"Goede kinderboeken moeten niet literair zijn, maar avontuurlijk, spannend, grappig, griezelig en romantisch", zegt hij. "Die boeken worden met plezier gelezen. Helaas staan de lijsten met verplichte lectuur voor kinderen en studenten al te vaak vol slaapverwekkende, veel te elitaire boeken zodat lezen niet langer plezant is."

Elders in het opiniestuk citeert de jeugdauteur uit een e-mail van een bevriende jeugdboekenuitgever die hij volmondig gelijk geeft. "Ik heb de leeslijsten van Iedereen Leest doorgenomen: nog steeds de hoogstaande, literaire boeken op een aantal uitzonderingen na. Ik vind dat deze organisatie in deze problematiek wel eens mag worden genoemd."

Nog volgens de uitgever stelt Iedereen Leest steeds vaker boeken uit Nederland voor ten koste van boeken uit Vlaanderen. "Ik kan het niet beter formuleren", zegt De Bel.

"Scholen en leerkrachten vragen ons om boekentips"

De woorden van De Bel zijn Iedereen Leest niet ontgaan. "Wij bepalen niet wat kinderen en studenten verplicht moeten lezen op school", zegt communicatiemedewerker Tine Kuypers aan VRT NWS. "Wij geven enkel boekentips, meestal naar aanleiding van de Jeugdboekenmaand of de Voorleesweek. Die tips zijn niet in marmer gehouwen. Scholen en leerkrachten bepalen uiteindelijk zelf wat leerlingen lezen. Wij bieden hen enkel suggesties aan. Ze vragen ons er ook om."

"Iedereen Leest is er voor de lezer. Wij willen haar of zijn leesplezier verhogen. Onze boekentips stellen we daarom samen met veel aandacht voor verschillende genres, thema’s en doelgroepen. Ze bevatten telkens boeken van Vlaamse auteurs, maar ook Nederlandse auteurs of vertaalde boeken komen in aanmerking. Door de evolutie in het uitgeverslandschap komt het ook steeds vaker voor dat Nederlandse uitgeverijen boeken van Vlaamse auteurs publiceren en omgekeerd."

Opmerkelijk: Iedereen Leest tipt ook boeken van Marc De Bel zelf. Zo is zijn boek "Nelle: blankgoud" voor de Kinder- en Jeugdjury 2017-2018 geselecteerd. "Waarschijnlijk hekelt De Bel vooral de verouderde lijsten met verplichte lectuur die sommige scholen en leerkrachten nog steeds hanteren", zegt Kuypers, "maar dat bepalen wij niet. Wij reiken hen enkel boekentips aan."

Meest gelezen