Piet den Blanken

Amnesty International : "Europese regeringen medeplichtig aan misbruik migranten in Libië"

Door samen te werken met de Libische kustwacht en akkoorden af te sluiten met Libische immigratiediensten maken Europese lidstaten zich bewust medeplichtig aan misbruik van de migranten daar. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport.

Amnesty International interviewde 72 migranten die door de Libische kustwacht opgepakt werden en opgesloten zaten in detentiecentra. Alle getuigenissen spreken over mensonterende toestanden, van afpersing tot foltering. Het rapport komt er in de nasleep van de wereldwijde verontwaardiging die ontstond nadat de Amerikaanse zender CNN beelden toonde van een slavenmarkt in Libië.  

Amnesty International beschrijft in het rapport hoe Europese regeringen actief steun verlenen aan een systeem van misbruik en uitbuiting van tienduizenden migranten en vluchtelingen door de Libische kustwacht, beheerders van detentiecentra en mensensmokkelaars.

"Als je als Europese lidstaat samenwerkt met overheden die criminele daden stellen of training geeft aan instanties die gewapende bendes inhuren om migranten te verhinderen de Middellandse Zee over te steken, dan werk je bewust mee aan die misdaden," zegt Europees Amnesty International directeurJohn Dalhuisen, "Europese lidstaten en vooral dan Italië maken zich zo medeplichtig aan schendingen van mensenrechten. Een vergrijp waarvoor internationale rechtsinstanties hen ook kunnen veroordelen."

Steun geven aan overheden die gewapende bendes inhuren of zelf criminele daden stellen, is een vorm van medeplichtigheid aan die gruweldaden

John Dalhuizen, Directeur Amnesty International

Europese lidstaten voerden een aantal maatregelen in om de migratieroute van Libië naar Europa af te sluiten. Daardoor daalde het aantal oversteken van juli tot september 2017 met zo'n 67 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Ook het aantal verdrinkingen in de Middellandse Zee daalde, maar aan de andere kant zaten zo wel zo'n 20.000 migranten vast in Libische detentiecentra.

Matteo De Bellis, mede-auteur van het Amnesty-rapport legt uit wat het probleem is : "EU-lidstaten verlenen technische steun aan de Libische overheidsdienst die illegale migratie bestrijdt. Diezelfde lidstaten geven ook training en boten aan de Libische kustwacht om migranten op zee te onderscheppen. Tenslotte sluiten EU-landen akkoorden met lokale overheden, milities en gewapende groepen om de mensensmokkel te bestrijden, maar de gevolgen van die politiek zijn vaak omgekeerd van hun doelstellingen."

Piet den Blanken

Amnesty International pleit ervoor dat Europese regeringen hun samenwerking met Libië herbekijken en dat de Europese Unie echt werk maakt van een migratiepolitiek die niet alleen migranten wil stoppen, maar ook oog heeft voor een menswaardige behandeling van de migranten die Europa willen binnenkomen. 

Meest gelezen