Code rood voor grootste deel Nederland door winterprik

De Nederlandse meteorologische dienst KNMI heeft code rood uitgeroepen vanwege sneeuw en gladheid. Code rood geldt voor bijna heel Nederland, met uitzondering van Groningen, Friesland, Drenthe en Limburg. Eindhoven Airport is tijdelijk gesloten. Het weeralarm blijft van kracht tot middernacht. Ook in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk veroorzaakt het winterweer heel wat overlast. 

De Nederlandse meteorologische dienst KNMI heeft code rood uitgeroepen vanwege sneeuw en gladheid in heel Nederland. Enkel in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Limburg is code oranje van kracht. Het weeralarm blijft gelden tot middernacht.

"Maandagmiddag en -avond niet de weg op als niet nodig is"

Het verkeersagentschap van de Nederlandse overheid, roept de weggebruikers op om maandagmiddag en -avond niet de weg op te gaan als dat niet nodig is. Het agentschap waarschuwt voor zeer gevaarlijke rij-omstandigheden door de sneeuw. Mensen die nu op hun werk of een andere bestemming zijn en naar huis willen, krijgen van de dienst het advies de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Wie toch de auto in gaat, doet er goed aan rijstijl en snelheid aan te passen aan de omstandigheden op de weg.

"Problemen op spoor verwacht"

Ook de spoorwegmaatschappij NS heeft een waarschuwing uitgestuurd. Omdat er door de sneeuw veel problemen op het spoor worden verwacht, krijgen de reizigers de vraag zo vroeg mogelijk naar huis te reizen.

"Hoe later mensen vertrekken, hoe groter de problemen naar verwachting zullen zijn. Het hangt er vanaf in welk deel van Nederland je bent, maar we roepen mensen sowieso op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan." De NS had de dienstregeling eerder al aangepast. Er rijden veel minder treinen, die dan ook erg vol zitten.

Eindhoven Airport tijdelijk gesloten

Door de weersomstandigheden is Eindhoven Airport tijdelijk gesloten. Ook Schiphol houdt er rekening mee dat het vliegverkeer vanmiddag verstoord kan geraken door het winterweer. De woordvoerder roept de reizigers op om rekening te houden met vertragingen, annuleringen en mogelijk langere reistijden naar de luchthaven.

Het KNMI verwacht op veel plaatsen in het land 5 tot 10 centimeter sneeuw.  Ook de komende nacht kan het overal in Nederland glad worden door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten. Rijkswaterstaat zet al het beschikbare materieel en personeel in om de gladheid tegen te gaan. Naast strooiwagens en sneeuwschuivers worden ook zogenoemde 'calamiteitenmachines' gebruikt, die ijsplaten op de weg bestrijden met een warme zoutoplossing.

Verenigd Koninkrijk

Ook het Verenigd Koninkrijk ontsnapt niet aan de winterprik, door het winterweer zijn honderden scholen dicht gebleven. De weerdiensten hebben voor het grootste deel van Wales en het centrum van Engeland code geel aangekondigd.

De autoriteiten van Birmingham, de op een na grootste stad van het land, heeft aangekondigd dat "door de sneeuw en het ijs" alle scholen en de transportdiensten maandag gesloten zijn. In andere steden in Engeland en Wales zijn eveneens tientallen scholen gesloten gebleven.

Volgens elektriciteitsleverancier Western Power Distribution zaten er in het centrum van Engeland en het zuidwesten van Wales vanochtend 7.000 gezinnen zonder stroom. Het vliegverkeer op de Londense luchthavens Luton en Heathrow is verstoord. National Rail liet dan weer weten dat het treinverkeer op verschillende lijnen onderbroken of verstoord is.

Frankrijk

Ook in Frankrijk hebben de autoriteiten in 36 departementen een weeralarm aangekondigd. De golf van slecht weer trekt van het oosten naar westen van het land en treft zowel de Atlantische kust als de Middellandse Zee. Het weeralarm is van kracht tot middernacht.

Zo werden verschillende vluchten op de luchthaven van Nice geannuleerd of uitgesteld vanwege slecht weer. Reizigers werd geadviseerd om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. In de regio werd de weg naar Isola 2000 in beide richtingen afgesloten voor het verkeer vanwege lawinegevaar.

In de havenstad Calais werd een ferry geëvacueerd met 313 personen aan boord. Wellicht kwam de ferry vast te zitten door het slechte weer. Er vielen geen gewonden. Door de storm zaten ook 15.000 gezinnen in de regio Pas-de-Calais zonder elektriciteit. Ook in andere delen van Frankrijk zorgde het slechte weer voor overlast en vertragingen op de spoorwegen.  

Italië

Het slechte weer heeft ook Italië bereikt. De lage temperaturen en sneeuw zorgden voor ernstige problemen op de weg, vooral de spoorwegen werden getroffen. Het ijs op de sporen veroorzaakte heel wat treinvertragingen, onder andere in het centraal station van Milaan. Ook verschillende treinen richting Ligurië werden geannuleerd door een storing tussen de gemeentes Ronca en Arquata Scrivia. In Napels zijn verkooppunten gesloten voor veerboten naar de eilanden Capri, Ischia en Procida, omdat door de sterke wind niet uitgevaren kan worden. 

Meest gelezen