De vijf boeken die het leven van Linde Merckpoel hebben veranderd

Eindejaarstijd, dat betekent vrije dagen en lange avonden: een ideale periode om volledig in een boek te duiken. Ter inspiratie polsen we elke week naar de favoriete boeken van een bekende mens. Vandaag is dat Linde Merckpoel, die vanaf morgen voor de vijfde keer de Warmste Week van Music for Life van Studio Brussel presenteert. 

Linde Merckpoel presenteert bij Studio Brussel het ochtendblok "Linde staat op" en is sinds enkele jaren ook een vaste waarde in het presentatorenteam van de Warmste Week aan het eind van het jaar. Vanaf morgen geeft ze samen met collega's Eva De Roo en Bram Willems weer het beste van zichzelf tijdens deze editie vanuit Domein Puyenbroeck in Wachtebeke.  Lezen zit er tijdens de komende week niet in voor haar, daarvoor is er te veel afleiding, maar de rest van het jaar maakt ze dat ruimschoots goed.  "Ik heb een paar jaar geprobeerd een boek mee te nemen, maar de realiteit heeft me geleerd dat je daar geen focus hebt, je kan alleen focussen op wat daar allemaal rondom jou gebeurt."

De vijf boeken/auteurs die Merckpoel gekozen heeft, hebben haar allemaal iets geleerd. Ze zitten vol passie, humor en relativering, eigenschappen die erg belangrijk zijn voor Merckpoel. 

1. Alles van Roald Dahl

De Britse schrijver Roald Dahl is de favoriete schrijver van Linde Merckpoel. "Van kleinsaf heb ik altijd voordracht en dictee gedaan en dan passeerden zijn gedichten en gruwelijke sprookjes. Toen was het al een van mijn favorieten. Daarna is de liefde even gaan liggen. Maar later heb ik ook zijn werk voor volwassenen ontdekt en dat is nog grappiger. Ik vind hem zo origineel. Ik heb er bijna geen woorden voor hoe geniaal ik hem vind. Het is vaak ook in combinatie met de tekeningen van Quentin Blake. Toevallig heb ik dan het boek "My uncle Oswald" van hem gevonden en dat was de start van deel 2 van mijn liefde voor hem. Ik lag van pagina 1 tot het einde in een breuk van het lachen."

"Dahl fascineert mij ook als figuur, zijn boeken worden alleen maar cooler als je eerst zijn biografie hebt gelezen.  Hij heeft een ongelofelijk leven gehad: hij heeft in Afrika gewerkt voor Shell, hij was piloot voor het leger tijdens WOII, hij is op een bepaald moment neergestort in de woestijn. Daar heeft hij zijn hele leven rugklachten aan overgehouden. In zijn schrijvershut stond een stoel waarvan hij de zitting zelf aangepast had zodat hij er perfect zonder pijn kon in zitten. Hij is spion geweest, hij heeft Marilyn Monroe ontmoet. Hij was naar 't schijnt een ongelofelijk charmante man, maar blijkbaar toch niet de gemakkelijkste, vaak ook heel nors. Dat maakt hem wat edgy en dat sijpelt ook door in zijn boeken."

Dahl fascineert mij ook als figuur. Hij heeft een ongelofelijk leven gehad. Zijn boeken worden alleen maar cooler als je eerst zijn biografie hebt gelezen.

"Ik denk dat ik bijna alles van hem heb gelezen. Eén van mijn favorieten is  "Esio trot" (Nederlandse vertaling: "Ieorg idur").  Dat gaat over een man die stiekem al keilang verliefd is op zijn buurvrouw en hij zoekt naar een manier om met haar babbelen. Zij heeft een schildpad, die maar niet lijkt te groeien. Hij koopt op een middag keiveel schildpadden en met een hengel hengelt hij elke middag haar schildpad omhoog en vervangt die telkens door grotere schildpadden. Hij maakt haar wijs dat hij een toverspreuk heeft: "Esio trot" (tortoise omgekeerd) en nog vanalles. Zo geraken ze aan de praat, hij gaat bij haar eten en er ontstaat een bloeiende romance. Ik hou van boeken die voor kinderen heel tof zijn, maar waar je als volwassene ook gelukkig van wordt."

"Zijn werk voor volwassenen is dan weer echt kinderen niet toegelaten. Het is vaak zeer pikant. Je voelt aan alles dat hij een sloeber was. Het gaat ook heel veel over seks, maar op zo'n grappige manier." Merckpoel verzamelt zijn boeken ook. "Wanneer ik op een rommelmarkt een oude Roald Dahl vind, dan ben ik daar zo blij mee. Hij heeft een speciale plank in mijn huis." 

"Alles rond Dahl straalt passie en humor uit. Hij heeft een prachtige uitspraak, die ik onlangs ook op Instagram gezet heb, waarmee alles gezegd is: "Ik begon te beseffen hoe belangrijk het is enthousiast te zijn in het leven. Als je in iets geïnteresseerd bent, maakt niet uit wat het is, ga er dan volledig voor. Omarm het met beide armen, knuffel het, hou ervan en wees er gepassioneerd over. Lauw is niet goed." 

"Soms kijk ik er eens naar en dan denk ik: juist. En normaal ben ik niet zo voor quotes. Ik vind dat schitterend. Mensen die zo in het leven staan, kunnen alleen maar goede mensen zijn. In dat opzicht leert Dahl mij dingen over passie en enthousiasme." 

2. Reisgids Indonesië

Een opvallende keuze in het lijstje van Merckpoel, is een reisgids voor Indonesië. "De eerste grote, verre reis die ik ooit heb gemaakt, was naar Indonesië. Ik hou enorm van voorbereiding, anticipatie, van vooraf dromen van wat ik op reis ga doen. Als ik op reis vertrek, zit er al een heel deel in mijn hoofd. Daar zit voor mij een groot stuk van de pret. Ik hou van lezen over een stad of over een bepaald strand, dat doet mij al dromen, dan ben ik er al. Dat vind ik heerlijk. Reisgidsen in het algemeen vind ik superleuk. Die reisgids voor Indonesië heeft me geleerd om een beetje te plannen, maar ook niet te veel, want je hebt je gids toch altijd bij je. Die eerste grote reis, samen met mijn lief toen, was voor mij echt een wereld die openging. Het was het moment waarop ik dacht: dit avontuur wil ik elk jaar opnieuw. Daarna heb ik bijna heel Zuidoost-Azië gezien en China. Dat was een opmaat voor een belangrijk reishoofdstuk in mijn leven." 

Lezen over een stad of een strand doet mij al dromen, dan ben ik er al. Dat vind ik heerlijk. 

Na de Warmste Week vertrekt Merckpoel opnieuw op reis, naar Zuid-Afrika deze keer en ook voor die reis liggen de gidsen al klaar.  Voor romans heeft Merckpoel op dit moment weinig tijd en dat vindt ze jammer. "Ik mis dat wel, ik lees super graag. Ik heb heel veel boeken en ik koop ook veel boeken, ik koop meer boeken dan ik kan lezen." 

Lezen doet Merckpoel vooral in bed of op reis. "Ik ben dan vaak een maand weg. Er zijn keren geweest dat ik 15 boeken gelezen heb, dat ik gewoon niet stop. Ik heb daarvoor een e-reader gekocht, maar hou wel het meest van boeken op papier. Overdag lezen, kan ik niet goed, maar 's avonds in bed lezen, vind ik zalig." 

3. "Een kleine geschiedenis van bijna alles" - Bill Bryson

Met "Een kleine geschiedenis van bijna alles" van Bill Bryson kiest Merckpoel opnieuw voor non-fictie.  "Bryson is een ongelofelijke schrijver. Hij is een Amerikaan die in Engeland woont. Hij is erg nieuwsgierig, denk ik. Eén van zijn bekendste boeken is "Een huis vol". Dat gaat over allerlei voorwerpen in je huis en de grappige en mooie verhalen die daaraan verbonden zijn." 

In "Een kleine geschiedenis van bijna alles" staan heel veel dingen waar je op café mee kunt uitpakken. 

"Bryson is iemand die kennis vergaart, uit geschiedenis, wetenschappen, aardrijkskunde. Soms lijken het faits divers, maar het is altijd waar en hij slaagt erin om dat op een heel normale en grappige manier te vertellen. "Een kleine geschiedenis van bijna alles" gaat over de oudheid, dinosauriërs, de ruimte,... Het gaat over veel dingen die mij totaal niet interesseren, maar hij legt het op zo'n manier uit, zo goed en grappig verteld. Er staan heel veel dingen in dat boek waar je op café mee kunt uitpakken. Johannes Verschaeve van The Van Jets heeft het ook gelezen en hij had net hetzelfde gevoel. Plots snap je de wereld precies op een veel betere manier. Mocht Bryson lesgeven, dan is hij je favoriete professor." 

4. "Alles is verlicht" - Jonathan Safran Foer

Van de Amerikaanse schrijver Jonathan Safran Foer kiest Merckpoel niet voor "Extreem luid en ongelofelijk dichtbij", het boek dat voor de meeste van zijn fans hun favoriete boek is. Dat boek over 9/11 was voor haar eerder een ontgoocheling.  "Alles is verlicht" dat 3 jaar eerder uitkwam, in 2002, kan ze echter blijven herlezen. 

Een ontzettend ontroerend boek.

"Ik herlees niet veel, maar "Alles is verlicht" raakt mij iedere keer weer, ik moet er telkens opnieuw van huilen. Het is zo mooi. Het zijn zo'n prachtige personages. Het is een fantastisch verhaal. Het is ook verfilmd met Elijah Wood in de hoofdrol. Het gaat over een Amerikaanse jongen die op zoek gaat naar de geschiedenis van zijn familie. Het moet zich ergens afspelen in Oekraïne of zo, al weet ik niet of het ergens benoemd wordt, maar daar stel ik het mij voor. Hij gaat op zoek naar wat er met zijn grootouders is gebeurd. Het is een ontzettend ontroerend boek. Ik ga het nog veel herlezen."

5. "Things the grandchildren should know" - Mark Oliver Everett

Tot slot kiest Merckpoel voor de autobiografie van de frontman van Eels. ""Things the grandchildren should know" van Mark Oliver Everett is voor mij een belangrijk boek. Ik ben fan van de muzikant/zanger E van Eels.  Het is vaak zo: je houdt van een mens en bij uitbreiding van ongeveer alles wat hij doet. Dat heb ik ook met Roald Dahl. De muziek van Eels wordt alleen maar mooier wanneer je in dit boek gelezen hebt wat hij heeft meegemaakt. Ik vind vooral de toon inspirerend. Hij heeft alles meegemaakt om in een hoekje te gaan zitten huilen. Hij heeft geen familie meer, iedereen rond hem is gestorven. Hij blijft helemaal alleen achter, maar toch is dit een heel relativerend en grappig boek. Daardoor bewonder ik hem nog meer.  Dit boek gaat over krachtig en met humor in het leven staan, ook al gebeuren er soms dingen die niet simpel zijn."

Meest gelezen