En in Wallonië? Geen vlokje sneeuw te zien

Anders dan je zou verwachten, maar het is zo: in Wallonië heeft het niet gesneeuwd en het verkeer is daar dan ook -anders dan in Vlaanderen- geen complete chaos.

Geen sneeuw in het zuiden van ons land, geen witte Ardense heuvels, geen winters Wallonië, door een klimatologisch toeval heeft het niet gesneeuwd daar. "Het is behoorlijk uitzonderlijk wat is gebeurd", zegt weersvoorspeller Michel De Meyer van het KMI.

"De sneeuw in Vlaanderen is er gekomen door een depressie in Duitsland. Die heeft koude lucht aangevoerd, die onder een warme luchtlaag is komen te hangen. Daardoor is de sneeuw die uit de lucht viel sneeuw gebleven en niet omgezet in regen. In Wallonië was die koude luchtlaag er niet, dus daar heeft het gewoon geregend. Meestal is het omgekeerd."

Positieve gevolgen natuurlijk: de wegen in Wallonië liggen er goed bij en er is geen sprake van de immense chaos die in Vlaanderen en Brussel heerste vanochtend. En komt er dan geen sneeuw in Wallonië? "Jawel, maar pas vanavond of vannacht", klinkt het bij het KMI. "Maar dan is de meeste sneeuw al uit de lucht gevallen, het zal dus beperkt zijn, het zal maar over enkele centimeters gaan."

Het is trouwens door dat vlot verkeer ten zuiden van de taalgrens dat het historische (nationale) filerecord niét is verbroken.  Wallonië komt dus goed weg vandaag.

Meest gelezen