AFP or licensors

Monsterscore voor nationalisten in Corsica

Op het Franse eiland Corsica hebben de nationalisten een geweldige overwinning geboekt bij de tweede ronde van de regionale verkiezingen. Een coalitie van gematigde en radicale nationalisten haalt samen 56,5% van de stemmen. Met 41 op 63 zetels krijgen ze dus een absolute meerderheid in het regionale parlement.

Volgens onze correspondent in Frankrijk, Frank Renout, zijn er twee redenen waarom de alliantie van gematigde en radicale nationalisten het zo goed doet in Corsica. Ten eerste zijn de Corsicanen een trots volk met een eigen taal en cultuur. Nationalistische gevoelens bestaan al heel lang op het eiland.

Meer autonomie, geen onafhankelijkheid

Een tweede reden is dat de coalitie die nu gewonnen heeft relatief gematigd is, zegt Renout. De grootste partij binnen die coalitie wil wél meer autonomie, maar geen onafhankelijkheid. Want de meeste Corsicanen zijn geen separatisten. De radicale onafhankelijkheidspartij is ook niet zo groot geworden.

Die twee partijen hebben dus een soort compromis gesloten en door een gematigde koers te varen zijn ze erin geslaagd om een grote meerderheid van de Corsicanen achter zich te krijgen, aldus nog Frank Renout.

Nederlaag voor Macron

Met 56,5% van de stemmen voor de nationalisten zijn de andere partijen weggevaagd: de partij van president Macron haalt amper zes zetels binnen en dat is een zware nederlaag.

De nationalisten hebben hun onderlinge verdeeldheid dus opzij gezet voor het hogere doel: meer zeggenschap over zichzelf. Met hun monsterscore ligt een grotere autonomie nu binnen handbereik. Onder andere de gelijkwaardigheid van de eigen taal naast het Frans, amnestie voor gevangengezette activisten en de bescherming van de plaatselijke bevolking tegen vastgoedspeculanten zijn eisen van de nationalisten. 

Meest gelezen