Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hezbollah-leider belooft focus terug op Israël te richten

Tijdens een betoging van duizenden Hezbollah-aanhangers in Libanon heeft Hezbollah-leider Hassan Nasrallah beloofd terug te keren naar Israël, na jaren vechten in de burgeroorlog in Syrië. De tienduizenden demonstranten protesteerden tegen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump.

In Libanon, in het zuiden van Beiroet, zijn tienduizenden Hezbollah-aanhangers samengekomen. Ze protesteerden tegen de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump. Tijdens de demonstratie sprak Hezbollah-leider Hassan Nasrallah de demonstranten toe en beloofde na jaren van vechten in de burgeroorlog in Syrië terug te keren naar Israël. Ook hoopte hij dat deze "dwaze beslissing" het "begin van het einde" van de Joodse staat zou betekenen.

"Dood aan Israël"

Nasrallah zei dat ze bijna klaar zijn met het vechten tegen extremisten elders in de regio, en dat hij vanaf nu "al zijn tijd" zal besteden aan Jeruzalem en de Palestijnen. "Dood aan Israël", zei hij nog in de boodschap die werd uitgezonden vanaf een geheime locatie, en op grote schermen werd getoond tijdens de demonstratie.

Nasrallah riep Palestijnse gewapende groeperingen in de regio op om met een 'uniforme strategie' te reageren tegen Trumps beslissing. Hij wil dat de Palestijnen en Arabische leiders alle onderhandelingen met Israël stopzetten en roept op tot een boycot van de Joodse staat.

Zwaaien met vlaggen en scanderen van leuzen

De demonstranten marcheerden door de straten in het zuiden van Beiroet, een bolwerk van Hezbollah. Ze zwaaiden met vlaggen en scandeerden leuzen ter ondersteuning van de Palestijnen, die beweren dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad is van hun toekomstige staat.

De aankondiging van Trump woensdag brak met de  internationale consensus dat het lot van Jeruzalem zou moeten worden bepaald door Israëlische-Palestijnse onderhandelingen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen